Franz Haas - Pinot Nero Schweizer 2018

Franz Haas - Pinot Nero Schweizer 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

198,99 zł

Opis

Pinot Noir Schweizer ma rubinową czerwień, która zmienia się od miękkiej do intensywnej w zależności od rocznika. 

Bukiet wina uwodzi złożonymi i warstwowymi aromatami owoców, takich jak dojrzałe jagody i wiśnie, pikantnymi nutami pieprzu i skóry. Te aromaty i doznania odbijają się również na podniebieniu. W ustach wino ekscytuje otulającymi taninami, elegancją i finezją, a także harmonijną strukturą i ciałem, które sprawiają, że wino ma długi potencjał starzenia.

Uprawa:

Pinot Noir Schweizer rośnie na terenach starannie wybranych ze względu na swój mikroklimat i które przez lata okazały się idealne do produkcji tego wina. Poszczególne winnice znajdują się na wysokościach od 350 do 700 metrów i charakteryzują się dużą różnorodnością gleb. W rzeczywistości gleby gliniaste znajdują się zaledwie kilka metrów od gleb o różnym składzie, w tym piaszczystych, wapiennych i żwirowych.

Rośliny pozwalają na produkcję bardzo wysokiej jakości winogron dzięki dużej gęstości roślin (od 8000 do 12500 na hektar). Ekstremalna selekcja wewnętrzna klonów o bardzo niskiej wydajności pozwala na stabilną i ciągłą ewolucję jakości na przestrzeni lat.

Winifikacja:

Winifikacja winogron odbywa się w otwartych zbiornikach, w których fermentujący moszcz wchodzi w kontakt ze skórkami poprzez częste przepompowywanie i wyciskanie. Dzięki tym technikom substancje barwiące i aromaty zawarte w skórce są wydobywane i przekazywane do wina.

Pod koniec fermentacji wino przechodzi ze stali do barrique, w której odbywa się fermentacja malolaktyczna, a następnie dojrzewa przez okres 12 miesięcy. Po butelkowaniu wino starzeje się w butelce przez około rok.

Foodpairing:

Pinot Noir Schweizer idealnie pasuje do dziczyzny, takiej jak bażant i kaczka, do duszonej dziczyzny, czerwonych mięs i dojrzałych serów.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Franz Haas

Winnica

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win. Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m.; są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej pracowitej, wrażliwej i najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń wkłada w swoje wina tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również