Pinot Noir Schweizer ma rubinową czerwień, która zmienia się od miękkiej do intensywnej w zależności od rocznika.
Bukiet wina uwodzi złożonymi i warstwowymi aromatami owoców, takich jak dojrzałe jagody i wiśnie, pikantnymi nutami pieprzu i skóry. Te aromaty i doznania odbijają się również na podniebieniu. W ustach wino ekscytuje otulającymi taninami, elegancją i finezją, a także harmonijną strukturą i ciałem, które sprawiają, że wino ma długi potencjał starzenia.
Uprawa:
Pinot Noir Schweizer rośnie na terenach starannie wybranych ze względu na swój mikroklimat i które przez lata okazały się idealne do produkcji tego wina. Poszczególne winnice znajdują się na wysokościach od 350 do 700 metrów i charakteryzują się dużą różnorodnością gleb. W rzeczywistości gleby gliniaste znajdują się zaledwie kilka metrów od gleb o różnym składzie, w tym piaszczystych, wapiennych i żwirowych.
Rośliny pozwalają na produkcję bardzo wysokiej jakości winogron dzięki dużej gęstości roślin (od 8000 do 12500 na hektar). Ekstremalna selekcja wewnętrzna klonów o bardzo niskiej wydajności pozwala na stabilną i ciągłą ewolucję jakości na przestrzeni lat.
Winifikacja:
Winifikacja winogron odbywa się w otwartych zbiornikach, w których fermentujący moszcz wchodzi w kontakt ze skórkami poprzez częste przepompowywanie i wyciskanie. Dzięki tym technikom substancje barwiące i aromaty zawarte w skórce są wydobywane i przekazywane do wina.
Pod koniec fermentacji wino przechodzi ze stali do barrique, w której odbywa się fermentacja malolaktyczna, a następnie dojrzewa przez okres 12 miesięcy. Po butelkowaniu wino starzeje się w butelce przez około rok.
Foodpairing:
Pinot Noir Schweizer idealnie pasuje do dziczyzny, takiej jak bażant i kaczka, do duszonej dziczyzny, czerwonych mięs i dojrzałych serów.