Franz Haas - Moscato Rosa 2020

Franz Haas - Moscato Rosa 2020

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Moscato Rosa
Objętość
500ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
10,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

179,99 zł

Opis

Moscato Rosa Alto Adige DOC ma jasny rubinowy kolor, intensywny aromatyczny bukiet z nutami róży, goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej. W ustach wino fascynuje złożoną i elegancką strukturą oraz urzekającą grą pomiędzy kwasowością, słodyczą i taninami.

Uprawy:
Winorośl Moscato Rosa rośnie na wysokości od 250 do 300 metrów w dobrze wentylowanym miejscu. Wiatr jest niezbędny, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci, która spowodowałaby rozwój pleśni, takich jak botrytis, która powodowałaby zmniejszenie intensywności koloru, a także zniszczyłaby różnorodność składników aromatycznych. Działki wybrane dla Moscato Rosa są zwrócone na południe / południowy zachód, a gleba składa się z mieszanki porfiru, piasku, gliny i wapienia. Wydajność z hektara: 1500 - 2500 litrów.

Wytwarzanie:
Wino jest winifikowane jak wino czerwone, ale z krótszą maceracją, aby uniknąć zbyt cierpkich tanin. Po osiągnięciu pożądanych właściwości fermentację przerywa się przez chłodzenie. Młode wino pozostaje następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej aż do butelkowania.

Foodpairing:
Moscato Rosa to bardzo wyjątkowe słodkie wino, które waha się od bycia winem na aperitif po wino medytacyjne. Świetnie nadaje się do ciast czekoladowych, tart owocowych i deserów kakaowych. Na koniec najlepsze połączenie - naszym zdaniem to pączek z różą!

Wino w ocenie specjalistów:
“Tymczasem Moscato Rosa 2020 pokochacie od pierwszego westchnienia. Wtedy bowiem dotrze do państwa oszałamiający, różany bukiet muscatu. Oryginalne, uwodzące, wspaniałe. Jeśli komuś lekarz przepisał słodycze, niech dłużej nie szuka”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Franz Haas

Winnica

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win. Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m.; są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej pracowitej, wrażliwej i najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń wkłada w swoje wina tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również