Moscato Rosa Alto Adige DOC ma jasny rubinowy kolor, intensywny aromatyczny bukiet z nutami róży, goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej. W ustach wino fascynuje złożoną i elegancką strukturą oraz urzekającą grą pomiędzy kwasowością, słodyczą i taninami.
Uprawy:
Winorośl Moscato Rosa rośnie na wysokości od 250 do 300 metrów w dobrze wentylowanym miejscu. Wiatr jest niezbędny, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci, która spowodowałaby rozwój pleśni, takich jak botrytis, która powodowałaby zmniejszenie intensywności koloru, a także zniszczyłaby różnorodność składników aromatycznych. Działki wybrane dla Moscato Rosa są zwrócone na południe / południowy zachód, a gleba składa się z mieszanki porfiru, piasku, gliny i wapienia. Wydajność z hektara: 1500 - 2500 litrów.
Wytwarzanie:
Wino jest winifikowane jak wino czerwone, ale z krótszą maceracją, aby uniknąć zbyt cierpkich tanin. Po osiągnięciu pożądanych właściwości fermentację przerywa się przez chłodzenie. Młode wino pozostaje następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej aż do butelkowania.
Foodpairing:
Moscato Rosa to bardzo wyjątkowe słodkie wino, które waha się od bycia winem na aperitif po wino medytacyjne. Świetnie nadaje się do ciast czekoladowych, tart owocowych i deserów kakaowych. Na koniec najlepsze połączenie - naszym zdaniem to pączek z różą!
Wino w ocenie specjalistów:
“Tymczasem Moscato Rosa 2020 pokochacie od pierwszego westchnienia. Wtedy bowiem dotrze do państwa oszałamiający, różany bukiet muscatu. Oryginalne, uwodzące, wspaniałe. Jeśli komuś lekarz przepisał słodycze, niech dłużej nie szuka”.
Robert Mazurek,
Rzeczpospolita Plus Minus