Sugar Loaf - Sauvignon Blanc 2022,2023
Sugar Loaf - Sauvignon Blanc 2022,2023

Sugar Loaf - Sauvignon Blanc 2022,2023

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia
Region
Marlborough
Szczep
Sauvignon Blanc
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
8-10 °C

85,99 zł

Opis

Nowozelandzkie wino białe wytrawne ze szczepu sauvignon blanc. Bezpośrednio po zbiorach przeprowadzono 3-godzinną macerację na skórkach, następnie wino fermentowało na zimno w stali nierdzewnej. 

Dostajemy bogate, soczyste i aromatyczne wino ukazujące charakter odmiany. Pachnie owocami tropikalnymi i guawą.  Odnajdziemy również nuty jaśminu, ananasa, mango, trawy cytrynowej i czarnego bzu.  W ustach eksplodują owoce tropikalne, którym towarzyszy cytrusowa świeżość. Wino polecane do owoców morza, kurczaka z grillowanymi warzywami, dań wegetariańskich, świeżych sałatek. Doskonałe również jako aperitif.

Świetne do picia teraz, ale będzie dobre również przez kolejne 2 - 3 lata

Sugar Loaf Sauvignon Blanc 2021 posiada certyfikat AMW Appelation Marlborough gwarantujący, że winogrona do tego wina w 100% pochodzą z apelacji Marlborough - regionu, z którego pochodzą najlepsze wina ze szczepu sauvignon blanc.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Sugar Loaf Wines

Winnica

Sugar Loaf to mała rodzinna firma winiarska z siedzibą w samym sercu regionu uprawy winorośli Marlborough. Posiada  ponad 26 hektarów winorośli i niestandardową winnicę produkcyjną. 

Firma Sugar Loaf Wines została założona w 2004 roku przez 23-letnią wówczas Kate. Nazwa Sugar pochodzi od nazwy wysp leżących na wybrzeżu Taranaki, gdzie Kate dorastała. Winnica posiada certyfikat zrównoważonej uprawy.

Obecna produkcja - to 250 000 butelek.

Szczepy

Na terenie winnicy Sugar rosną jedne z najstarszych winorośli w Marlborough; odmiany: sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris i riesling, a także pinot noir.

Historia

Firma Sugar Loaf założona została w 2004 roku przez 23-letnią Kate. Po zakończeniu studiów uprawy winorośli i enologii na Uniwersytecie Lincolna i kilku krótkich pobytach za granicą Kate przeprowadziła się do Marlborough. W 2007 roku pojawiła się możliwość zakupu winnicy i nieużywanej wytwórni cydru jabłkowego. W 2008 roku winnica rozrosła się do 26ha i wybudowano nowoczesną wytwórnię wina.

Zarówno Kate, jak i jej mąż David Acland, pochodzą z rodzin rolników i hodowców o długoletnich tradycjach produkcji wysokiej jakości żywności.

Zespół uzupełniają winiarze/farmerzy na stażu: Leo, Otto i Harriet. 

Klimat/Gleba

Region Marlborough położony jest na wschodnim wybrzeżu Wyspy Południowej. Górzysty obszar jest jednym z najbardziej słonecznych i najsuchszych regionów Nowej Zelandii. Pod względem szerokości geograficznej Nową Zelandię można porównać z południową Europą.

Ocena

5 - ilość opinii

Super
Mój ulubiony styyl w dobrym wydaniu
Dodano przez Mikołaj w dniu 2022-08-03

Super
Jako nie-fanka tego szczepu muszę powiedzieć, że naprawdę dobre - w nosie bogaty owoc, ale i sporo ziołowości. Polecam na gorące lato!
Dodano przez Maria w dniu 2022-07-12

Super Sauvignon z Nowej Zelandii
Super wino na letnie wieczory - duża kwasowość. Polecam!
Dodano przez Piotr w dniu 2022-06-05

Polecam
Znakomity Sauvignon - świeży , aromatyczny, owocowy.
Dodano przez Jan w dniu 2022-05-06

Pyszne!
Dostałam w prezencie, właśnie zamawiam sobie kolejne dwie butelki:) Na wiosnę idealne.
Dodano przez Agnieszka w dniu 2022-05-04

Inni klienci kupili również