Tuatara Bay Sauvignon Blanc
Tuatara Bay Sauvignon Blanc

Saint Clair - Tuatara Bay Sauvignon Blanc 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia
Region
Marlborough
Szczep
Sauvignon Blanc
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

88,99 zł

Opis

Lekko wytrawne sauvignon blanc z Nowej Zelandii. W aromacie agrest i melon z nutami ziołowymi. W ustach odświeżające, delikatne, pełne owocowego smaku.

Podawać jako aperitif, oraz do owoców morza i świeżych sałatek.

Wino nagradzane na międzynarodowych konkursach:

Sam Kim Wine Orbit 2019 (rocznik 2019) - 5 Stars (93 punkty)

NZ International Wine Show 2019 (rocznik 2019) - SILVER Medal

Sam Kim Wine Orbit 2018 (rocznik 2018) - 4,5 stars (91 punkty)

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Saint Clair Estate

Winnica

Saint Clair Estate to projekt małżeństwa Judy i Neala Ibbotsonów, zajmujących się winem od lat 70. W tej chwili w rodzinnej winnicy współdziała już z powodzeniem trójka potomstwa Judy i Neala (Tony, Sarina i Julie), a powoli do pracy przysposabiają się wnuczęta. Winemakerem jest Matt Thomson, który w 2008r. został uhonorowany na konkursie International Wine Challange tytułem International White Winemaker of the Year – najlepszego wytwórcy win białych na świecie. Misją Saint Clair jest tworzenie światowej klasy win, które przekraczają wszelkie oczekiwania klientów. Neal łączy swoją rozległą wiedzę na temat uprawy winorośli, unikalną mieszankę klimatu i gleby Marlborough oraz talent jednego z wiodących zespołów winiarskich w Nowej Zelandii, aby osiągnąć tę misję.

Szczepy

W zależności od parcel uprawia się tutaj Sauvignon Blanc, Riesling i Pinot Noir (Doctor’s Creek i Morven Road), Chardonnay (Dolina Awatere i Omaka) oraz Merlot (Rapaura). Winnica coraz odważniej eksperymentuje z czerwonymi odmianami. Oprócz wspomnianych już Pinot Noir i Merlot znajdziemy tutaj nasadzenia Cabernet Sauvignon, Syrah i Malbec.

Historia

Neal i Judy są pionierami uprawy winorośli w Marlborough od 1978r. Winogrona z ich winnicy były początkowo dostarczane do lokalnych firm winiarskich, jednak chcieli pokazać jakość, jaką osiągnęli w swoich winnicach, nie tylko uprawiając doskonałej jakości winogrona, ale robiąc też z nich wina. To pragnienie doprowadziło do powstania Saint Clair Family Estate w 1994r. Posiadłość, na której znajduje się winnica, została po raz pierwszy zasiedlona przez rodzinę Sinclair. Pionier James Sinclair zbudował jeden z pierwszych domów w Blenheim i był ściśle związany z wczesnym rozwojem miasta. Z biegiem czasu nazwa posiadłości powróciła do pierwotnego Saint Clair, skąd wzięła się nazwa przedsiębiorstwa i marka win: Saint Clair.

Klimat / Gleba

Posiadłość Saint Clair Family wykorzystuje mieszankę owoców od hodowców kontraktowych w połączeniu z owocami z winnic uprawianych na posiadłości. Dolina Awatere, z mułami na głębokim piaskowcu, nadaje winom dużo mineralnych smaków. Swobodnie drenujące gleby aluwialne Rapaura, z wąskim pasmem górnej gleby nad kamieniami, zostały częściowo mulczowane i nawadniane, aby stworzyć równomierność w całej winnicy i zapewnić spójność smaków.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również