Collio (pełna nazwa: Collio Goriziano) to apelacja kontrolowanego pochodzenia win na północno-wschodnim skraju Włoch, w regionie Friuli. Jakość win z tej apelacji jest bardzo wysoka. Po raz pierwszy w historii włoskiego winiarstwa, producent z południa (Varvaglione) robi wino w Collio. Trzy wina można znaleźć w Rafa-Wino: Chardonnay, Sauvignon i Friulano.
Białe wytrawne wio ze szczepu sauvignon blanc. Winogrona zebrane w dwóch różnych momentach dojrzewania i w początkowej fazie produkcji przerabiane osobno. Część moszczu fermentowała w kontrolowanej niskiej temperaturze, podczas gdy druga część - w nieco wyższej. Pod koniec fermentacji wina zmieszano. Starzenie odbywało się 3 miesiące w stali nierdzewnej a następnie przez co najmniej 3 miesiące w butelka.
W aromacie, obok owoców (grapefruit, owoce tropikalne, brzoskwinia), można wyczuć nuty liści pomidora i szałwi oraz zaznaczoną mineralność. Na podniebieniu zrównoważona kwasowość i soczystość.
Wino Varvaglione - DOC Collio Sauvignon polecane jest do dojrzałych i twardych serów, wędlin, owoców morza i chudych ryb.
Temperatura serwowania — 10°-11°C
Potencjał starzenia — do 5 lat od zbiorów