Chateau Siran Margaux 2018
Chateau Siran Margaux 2018

Chateau Siran Margaux 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

219,99 zł

Opis

Na lewym brzegu Bordeaux, rozciąga się winnica Château Siran o powierzchni 25 hektarów, z glebami aluwialnymi pokrytymi drobnym żwirowym, krzemionkowym podłożem. Prowadzona jest tam zrównoważona uprawa winorośli bez chemicznych herbicydów. Średni wiek winorośli to 30 lat, a najstarsze parcele obsadzane były w 1920 roku.

Wina z Siran są zarówno mocne, jak i delikatne - zachowują idealną równowagę między taniną, owocami i kwasowością. Są to wina długowieczne, które z czasem nabierają słodyczy na podniebieniu, dając charakterystyczny aksamitne i krągły smak. Wykonane z wyważonej mieszanki cabernet sauvignon (45%), merlot (44%) i petit verdot (11%), Château Siran 2018 wyraża finezję, kobiecość i jedwabistość, a nie moc i siermiężność, tak jak niektóre wina z Médoc. Stosunkowo wysoki procent petit verdot jest tajemnicą pikantnego finiszu, który podkreśla wyjątkowy charakter win z Château Siran.

Château Siran 2018 ma głęboki granatowo-fioletowy kolor. W aromatach odnajdziemy pieczone jeżyny i czarne porzeczki. W tle liście laurowe z nutami spalonej ziemi, smoły i tytoniu. Na podniebieniu wino jest mocno wytrawne, eleganckie, z ziarnistymi taninami. Finisz długi z subtelnym niuansem mineralnym i ziemistym. Warto dekantować przed podaniem. Taniny z czasem łagodnieją. Można pić teraz, ale najlepsze będzie po 2024 roku i przez kolejne 25 lat. Najlepiej podawać do czerwonych mięs, dziczyzny, steków i grilla.

Rocznik 2018 określony został "zwycięstwem nad naturą". Zima, po której nastąpiła wyjątkowo deszczowa wiosna, a następnie gradobicie 15 lipca, zagroziły zbiorom. Wyjątkowo długie i gorące lato wysuszyło glebę i pozwoliło na pełną koncentrację winogron, które zostały zebrane w doskonałej dojrzałości podczas wspaniałej jesieni. Ręczne zbiory przeprowadzono od 20 września do 13 października. Po ręcznym sortowaniu na stołach przeprowadzono fermentację w termoregulowanej kadzi ze stali nierdzewnej. Maceracja w temperaturze 28-30° od 18 do 24 dni. Dojrzewanie przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (35% nowych).

Château Siran 2018 zajęło 1. miejsce w rankingu Top 100 najlepszych win roku 2021 według Wine Enthusiast!

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Siran

Na lewym brzegu Bordeaux, rozciąga się winnica Château Siran, obsadzona glebami aluwialnymi pokrytymi drobnym żwirowym krzemionkowym charakterem. Prowadzona jest tam zrównoważona uprawa winorośli bez chemicznych herbicydów. Średni wiek winorośli to 30 lat, a najstarsze parcele obsadzane były w 1920 roku. Wina Siran znane są ze swojego potencjału dojrzewania, nawet długiego starzenia, które zachwyci najbardziej cierpliwego wielbiciela wina.

Winnica

Chociaż położenie winnicy, terroir i reputacja w dużej mierze zasługiwały na włączenie do klasyfikacji z 1855 r., Rodzina Toulouse-Lautrec, właściciele Siran, legitymiści i wierni tradycji rodzinnej, odrzucili zaproszenie do włączenia do tej "klasyfikacji bonapartystowskiej". Kiedyś klasyfikowany jako Cru Bourgeois Exceptionnel obok zamków Phélan-Ségur, Haut-Marbuzet, Chasse-Spleen, Château Siran wytycza teraz swoją własną, unikalną i wyjątkową ścieżkę na drodze do doskonałości.

Winnica jest uprawiana w zrównoważonym rolnictwie od 2000 roku. Codziennie podejmowane są wysiłki w celu znalezienia lepszej równowagi między ograniczeniami klimatycznymi a poszanowaniem środowiska i człowieka. Każda parcela jest uprawiana jak ogród, działka po działce, zgodnie z wymaganiami terroir: uprawa, trawa, praca ręczna. Wykorzystanie środków produkcji jest ograniczone do ścisłego minimum, z preferencją dla produktów lub technik rolnictwa ekologicznego.

Każdego roku ulepszenia winnicy, w połączeniu z tradycyjną ręczną pracą, umożliwiają mistrzowi piwnicy i enologowi Marjolaine Defrance winifikację winogron o bardzo wysokiej jakości. Od 2013 roku Hubert de Boüard jest konsultantem enologiem Chateau Siran.

Szczepy

Winnica Siran obejmuje 37 parcel. Najstarsza działka pochodzi z 1920 roku. Na terroirach opadających w kierunku Żyrondy i skierowanych ze wschodu na zachód, merlot nieznacznie dominuje w odmianach winorośli (46%), a następnie cabernet sauvignon (44%), petit verdot (9%) i cabernet franc (1%) ze średnią wieku 32 lat.

Historia

Historia rodziny rozpoczęła się w połowie 18 wieku, kiedy ta posiadłość, w sercu największych terroirów Médoc, bogata w różnorodność biologiczną, o niezaprzeczalnym uroku - uwiodła Léo Barbier- handlarza winem z Bordeaux. Po nabyciu go 14 stycznia 1859 roku od Joanny-Adèle, hrabiny Tuluzy-Lautrec, postanowił zagospodarować i upiększyć posiadłość. W 1885 roku gospodarstwo część udziałów wykupił Fréderic Miailhe, handlarz winem, który zakochał się w Siran i poświęcił się temu przedsięwzięciu. Od 1915 roku Chateau Siran przeszło w jego posiadanie w całości. Następnymi właścicielami zostali Louis i Édouard, synowie Fréderica. Louis przyniósł do Siran pasję do petit verdos i merlot, które można znaleźć w innych nieruchomościach należących do rodziny Miailhe, takich jak Pichon Comtesse de Lalande lub Palmer.

Po śmierci Édouarda Miailhe w 1959 roku, majątek rozdzielono między jego troje dzieci. Siran przypadł jego synowi Williamowi-Alainowi. William-Alain Miailhe zarządzał Siranem od 1978 do 1988 roku. Wyposażył posiadłość w nowoczesne narzędzia do produkcji wina i zatrudnił pierwszych konsultantów enologów, Émile'a Peynauda, Guya Guimberteau, a następnie Jacques'a Boissenota. Brigitte Miailhe, jego żona, zastąpiła go w latach 1988-2007. Obu miłośnikom sztuki zawdzięczamy serię etykiet zaprojektowanych dla Château Siran przez uznanych artystów.

W 2007 roku ich syn, Édouard Miailhe, przejął stery majątku. Podjął bardzo ważne inwestycje w celu restrukturyzacji i modernizacji winnicy,, nadejścia zbiorów, starzejącej się piwnicy, sal degustacyjnych, sklepu i piwnicy. Te znaczne wysiłki pozwalają dziś Siranowi w pełni zająć swoje miejsce jako jeden z zasymilowanych sklasyfikowanych wzrostów z 1855 roku.

Klimat / Gleba

Winnica Siran korzysta z tak zwanego "wczesnego terroir"; jego żwirowo-piaszczysta gleba nagrzewa się bardzo szybko, podobnie jak w Pomerol, z wczesnym cyklem wegetatywnym i dlatego zawsze jest miejscem z jednym z pierwszych kwitnień / wegetacji w Médoc.

Zespoły pracują nad każdym rocznikiem w taki sposób, aby ujawnić złożoność terroir Siran. Winnica jest rozłożona na trzy apelacje i obejmuje 2 hektary w Haut-Médoc i 11 hektarów w Bordeaux Supérieur, oprócz 25 hektarów w Margaux.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również