Wina z Château Langoa Barton to wdzięczne połączenie eleganckich i subtelnych owoców z Saint-Julien z cięższymi, cedrowymi cechami kojarzonymi z najlepszych roczników z Pauillac.
ino ma rubinowo-fioletowy kolor. Intensywny i złożony nos jest pełen aromatów czarnych owoców: wiśni, suszonych morw i czarnych porzeczek, a także nut wilgotnej gliny, dzikiego tymianku i pieczywa brioche. Początek jest żywy i aksamitny. W ustach dużo owocu oraz tostowych nut. Wino jest soczyste i mięsiste z eleganckimi, drobnoziarnistymi taninami. Finisz - długi i czysty.
Chateau Langoa Barton Grand Cru Classe en 1855 Saint-Julien 2016 będzie najlepsze do picia w latach 2021-2041.
Wino Chateau Langoa Barton przygotowane zostało z winogron z odmian: 55% cabernet sauvignon, 37% merlot, 8% cabernet franc.
Zbiór ręczny trwał od 29 września do 1 października (merlot), a następnie od 5 do 13 października (cabernety). Po usunięciu łodygi jagody zostały starannie posortowane, rozgniecione i umieszczone w regulowanych termicznie pojemnikach. Fermentacja alkoholowa trwała od 7 do 10 dni, a maceracja - około 3 tygodni. Wino było następnie starzone 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (w tym: 60% nowych). Dojrzewanie ma miejsce w piwnicy utrzymywanej w temperaturze 15 °C. Podczas 18-miesięcznego procesu starzenia przeprowadza się kilka różnych procedur, z których pierwszą jest uzupełnianie beczek do pełna, aby zapobiec kontaktowi wina z powietrzem. Kolejnym etapem jest ściąganie win. Proces ten przeprowadza się co trzy miesiące metodą świecową, która pozostaje niezmieniona od kilku pokoleń. Celem jest oddzielenie klarownego wina od osadu, który osiada na dnie beczek. Ostatnią tradycyjną interwencją jest proces klarowania win za pomocą białek jaj. Technika ta odbywa się w 14 miesiącu starzenia i polega na ręcznym oddzieleniu białka jaja od żółtka, a następnie wprowadzeniu do beczek tylko białek. Białka przyciągają pływające cząstki i klarują wino.
Wyróżnienia:
Dekanter 94/100
James Suckling 96/100
Adwokat Wina 93/100
Wine Doctor 95/100
Wine Spectator 95/100