Chateau Langoa Barton Grand Cru Classe en 1855...
Chateau Langoa Barton Grand Cru Classe en 1855 Saint-Julien 2016

Chateau Langoa Barton Grand Cru Classe en 1855 Saint-Julien 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

366,99 zł

Opis

Wina z Château Langoa Barton to wdzięczne połączenie eleganckich i subtelnych owoców z  Saint-Julien z cięższymi, cedrowymi cechami kojarzonymi z najlepszych roczników z Pauillac.

ino ma rubinowo-fioletowy kolor. Intensywny i złożony nos jest pełen aromatów czarnych owoców: wiśni, suszonych morw i czarnych porzeczek, a także nut wilgotnej gliny, dzikiego tymianku i pieczywa brioche. Początek jest żywy i aksamitny. W ustach dużo owocu oraz tostowych nut. Wino jest soczyste i mięsiste z eleganckimi, drobnoziarnistymi taninami. Finisz - długi i czysty.

Chateau Langoa Barton Grand Cru Classe en 1855 Saint-Julien 2016 będzie najlepsze do picia w latach 2021-2041. 

Wino Chateau Langoa Barton przygotowane zostało z winogron z odmian: 55% cabernet sauvignon, 37% merlot, 8% cabernet franc.

Zbiór ręczny trwał od 29 września do 1 października (merlot), a następnie od 5 do 13 października (cabernety). Po usunięciu łodygi jagody zostały starannie posortowane, rozgniecione i umieszczone w regulowanych termicznie pojemnikach. Fermentacja alkoholowa trwała od 7 do 10 dni, a maceracja - około 3 tygodni. Wino było następnie starzone 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (w tym: 60% nowych). Dojrzewanie ma miejsce w piwnicy utrzymywanej w temperaturze 15 °C. Podczas 18-miesięcznego procesu starzenia przeprowadza się kilka różnych procedur, z których pierwszą jest uzupełnianie beczek do pełna, aby zapobiec kontaktowi wina z powietrzem. Kolejnym etapem jest ściąganie win. Proces ten przeprowadza się co trzy miesiące metodą świecową, która pozostaje niezmieniona od kilku pokoleń. Celem jest oddzielenie klarownego wina od osadu, który osiada na dnie beczek. Ostatnią tradycyjną interwencją jest proces klarowania win za pomocą białek jaj. Technika ta odbywa się w 14 miesiącu starzenia i polega na ręcznym oddzieleniu białka jaja od żółtka, a następnie wprowadzeniu do beczek tylko białek. Białka przyciągają pływające cząstki i klarują wino. 

Wyróżnienia:

Dekanter  94/100

James Suckling 96/100

Adwokat Wina 93/100

Wine Doctor 95/100

Wine Spectator 95/100

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Langoa Barton

Rodzina Bartonów, obecni właściciele Chateau Langoa Barton, ma korzenie w Bordeaux sięgające aż do 1722 roku. Od czasu klasyfikacji w roku 1855 posiadłość pozostaje w rękach tej samej rodziny. Wina z Château Langoa Barton to wina o wyraźnym charakterze, częściowo dzięki bardzo dużej zawartości Cabernet Sauvignon i małej zawartości Merlot w mieszance, powstają przy zastosowaniu tradycyjnych praktyk enologicznych.

Winnica

Średni wiek winorośli w winnicy wynosi 37 lat, a najstarsza działka pochodzi z 1953 r. Uzupełnianie (proces zastępowania brakujących lub wadliwych winorośli) przeprowadza się co roku w celu utrzymania wysokiej gęstości nasadzeń wynoszącej 9100 winorośli na hektar.

Ochrona winorośli i otaczającego środowiska ma kluczowe znaczenie w Chateau Langoa Barton. Od 2012 roku ponad 12% powierzchni uprawy winorośli w Domaine jest uprawiane metodami ekologicznymi, bez użycia produktów syntetycznych. Odsetek ten rośnie z każdym rokiem. Zbiór odbywa się zawsze wyłącznie ręcznie, aby zachować jakość kiści i umożliwić wstępne sortowanie. Co roku w tym kluczowym momencie dla rocznika pracuje zespół prawie 120 osób.

Szczepy

20 hektarów Château Langoa Barton jest obsadzonych na glebach żwirowych z gliniastym podglebiem. Proporcja sadzenia składa się z 54% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot i 11% Cabernet Franc, tradycyjnych odmian winorośli Médoc. Winorośl ma średnio 37 lat.

Historia

Château został zbudowany w 1758 roku przez Monsieur de Pontet. Pod prywatnymi apartamentami znajdują się piwnice, w których panuje wieczna cisza. Najbardziej znane roczniki Langoa Barton dojrzewają w ciszy i spokoju tych piwnic, aby osiągnąć swój ostateczny potencjał. Po rewolucji francuskiej i dzięki Droit d'Aubaine (ustawie o gratyfikacji) we Francji, Hugh Barton, irlandzki kupiec win z Bordeaux, spełnił swoje marzenie o zostaniu właścicielem ziemskim w Bordeaux, kupując winnice w regionie Médoc. Pierre-Bernard de Pontet sprzedał posiadłość „Langoa” Hugh Bartonowi w 1821 roku. Nowy właściciel przemianował ją na „Château Langoa Barton”. Było to na jakiś czas przed słynną klasyfikacją z 1855 roku i to właśnie architektura budynku, elegancka fasada i harmonijne proporcje przekonały Hugh Bartona. Wraz z właścicielami Mouton-Rothschild, Bartonowie są dumni z tego, że są najdłużej działającą rodziną winiarzy w Bordeaux. Klasyfikacja z 1855 r. została pierwotnie ustanowiona w celu zaprezentowania win z Gironde na Wystawie Powszechnej w Paryżu na prośbę cesarza Napoleona III. Odpowiedzialność za napisanie klasyfikacji została powierzona przez Izbę Handlową w Bordeaux Stowarzyszeniu Kupców Handlowych Giełdy Papierów Wartościowych w Bordeaux. Jego misją było opracowanie oficjalnej klasyfikacji opartej na wieloletnim doświadczeniu i zgodnie z jakością Terroir i reputacją każdego Château. Klasyfikacja została opublikowana 18 kwietnia 1855 roku i odzwierciedlała realia rynku oraz jego ewolucję na przestrzeni ponad wieku. Prawie 160 lat później Klasyfikacja z 1855 roku pozostaje kluczowym punktem odniesienia i autorytetem w świecie wina. 

Klimat / Gleba

Działki winorośli, które tworzą terroir Château Langoa Barton, wychodzą na rzekę. Łagodne temperatury panujące w tej bliskości wskazują na wczesne dojrzewanie, często będące oznaką dobrej jakości. Ta wspaniała odsłona czwartorzędowego żwiru doprowadza każdy rocznik do doskonałej dojrzałości, a winogrona są następnie rygorystycznie selekcjonowane przed rozpoczęciem winifikacji Langoa Barton.

 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również