Chateau Branaire-Ducru 2016 Grand Cru Classe en...
Chateau Branaire-Ducru 2016 Grand Cru Classe en 1855

Chateau Branaire-Ducru 2016 Grand Cru Classe en 1855

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

449,00 zł

Opis

Każdy z roczników Branaire-Ducru jest wykonany z najwyższą starannością. Wino jest wynikiem ambicji, dążenia do doskonałości, wspartej wspaniałym terroir - odzwierciedla wyjątkowego ducha apelacji Saint-Julien.

Przygotowane ze szczepów: 64% cabernet sauvignon, 27% merlot, 6% petit verdot, 3% cabernet franc

Branaire-Ducru 2016 prezentuje w kieliszku elegancki, głęboki kolor. Złożony nos bardzo dojrzałych owoców, który łączy w sobie bogactwo i cudowną świeżość. Aromaty jeżyn, czarnej porzeczki, wiśni i śliwki, oraz nuty cedru i tytoniu. Wino w ustach jest gęste, mięsiste, a równocześnie finezyjne. Smaki pikantnych jagód z odrobiną lukrecji, podbija świeża kwasowość i jędrne, dojrzałe, gładkie taniny. Długi aromatyczny finisz jest zwieńczeniem doskonałego trunku. 2016 dołącza do grona wyjątkowych roczników Branaire-Ducru.

Wino polecane do pieczonych i duszonych mięs - wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, a także dań z dodatkiem grzybów leśnych oraz dojrzewających serów.  Optymalna temperatura serwowania: 18°C. Dekantacja wina co najmniej godzinę przed podaniem pozwala na pełne rozwinięcie aromatów. Pijący, którzy lubią młode wina z dużą ilością owoców, mogą zacząć się nimi delektować od 2023r. Ale to wino ma przed sobą jeszcze długie lata dojrzewania, podczas których będzie uzyskiwało coraz większą złożoność. 

Branaire-Ducru 2016 będzie żyć nawet przez kilkadziesiąt lat!

Warunki klimatyczne w 2016 roku były szczególnie korzystne dla produkcji wysokiej jakości win. Wiosna była mokra i chłodna, co pozwoliło na zdrowy rozwój liści, jednak trzeba było uważać na pleśń. Długie okresy suchej i słonecznej pogody na początku czerwca sprzyjały jednolitemu kwitnieniu. Lato było wyjątkowo suche i słoneczne. Postępujący niedobór wody w winnicy sprzyjał rozwojowi zawartości fenoli w winogronach – co przyczyniło się zarówno do intensywnego koloru, jak i eleganckich garbników. Okresowe opady deszczu we wrześniu były bardzo pomocne w zapewnieniu pełnej dojrzałości, szczególnie w przypadku winogron na młodszych winoroślach. Zbiór rozpoczął się pod koniec września i trwał do 19 października. Zebrano 50 hl/ha owoców.

Maceracja miała miejsce w stalowych kadziach i trwała do trzech tygodni. Podczas winifikacji wino było rafinowane, klarowane, oczyszczane. Dojrzewało w dębowych beczkach przez co najmniej 18 miesięcy. Beczki wykonane  z drewna wyselekcjonowanego z najlepszych francuskich lasów, są odnawiane w 60% każdego roku.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Branaire-Ducru

Stonowana architektura Château Branaire-Ducru, jego elegancka symetria i precyzyjnie przemyślany układ, stanowią trafną ilustrację win, które powstają w jego winnicach. Winogrona są tu zbierane w ściśle określonym czasie, najbardziej optymalnym dla konkretnej odmiany. Każda kiść jest zbierana ręcznie i sortowana na stole, aby mieć pewność, że przechowywane są tylko najdoskonalsze i najzdrowsze owoce.

Winnica

Château Branaire-Ducru znajduje się w samym sercu Medoc w obszarze apelacji Saint-Julien. Winnica składa się z około piętnastu różnych mikro-terroir i obejmuje 60 hektarów, które leżą ze wschodu na zachód w południowej części obszaru apelacji. Winorośl rośnie w mieszance żwiru i otoczaków, naniesionych tam przez rzekę Garonne w okresie czwartorzędu. Château jest jednym z nielicznych w rejonie Medoc, w którym nadal można mieszkać przez cały rok. Rodzina Maroteaux mieszka tam i jest świadkiem wszystkich czterech sezonów cyklu wzrostu winorośli.

Szczepy

Cabernet Sauvignon stanowi 65%, czyli zdecydowaną większość winorośli. Jest to naprawdę gwiazdorska odmiana, która wnosi wiele warstw, strukturę i doskonałe ciało na podniebieniu, pozostając jednocześnie odmianą świeżą i owocową z intensywną gamą aromatów. 28% winorośli to Merlot, który jest dobrą odmianą towarzyszącą - sprawia, że wina są okrągłe i elastyczne. 3% uprawianych winorośli to Cabernet Franc. I wreszcie 4% stanowi Petit Verdot - charakterystyczna odmiana Medoc, która dodaje pikantnych nut do najlepszych mieszanek.

Wino dojrzewa w dębowych beczkach, w których dojrzewa przez co najmniej osiemnaście miesięcy. Beczki wykonane są z drewna wyselekcjonowanego w najlepszych francuskich lasach. Zbiory są w pełni butelkowane w Château.

Historia

Historia tej posiadłości sięga roku 1680, kiedy to Jean-Baptiste Braneyre dostrzegł niezwykły potencjał tego kamiennego terroir i kupił cenny kawałek posiadłości Beychevelle. Jego potomkowie - rodzina Du Luc - zbudowali neoklasycystyczny zamek w 1824 roku. Oficjalna klasyfikacja Medoc Grands Crus Classés została ustalona podczas Wystawy Światowej w Paryżu w 1855 roku na prośbę cesarza Napoleona III. 

W 1988 Château Branaire-Ducru zostało zakupione przez rodzinę Patricka Maroteaux, którzy dostrzegł niezrealizowany potencjał tej posiadłości i postanowili napisać nowy rozdział w jej historii. Rozpoczęli pogłębioną renowację, obejmując wszystkie elementy, które przyczyniają się do produkcji wspaniałego wina: winorośl, kadzie i piwnice, a także sam zamek, który jest najbardziej widoczną reprezentacją posiadłości.

Patrick Maroteaux został także ambasadorem Bordeaux i Branaire-Ducru, przewodnicząc Union des Grands Crus de Bordeaux w latach 2000-2008 oraz apelacji Saint-Julien w latach 2004-2017. François-Xavier Maroteaux przejął zarządzanie majątkiem w 2017 roku.

Klimat / Gleba

Średni wiek winorośli wynosi 35 lat. Rosną w czwartorzędowych aluwiach krzemionkowych i żwirowych, co czyni ten teren jednym z najcieplejszych w regionie. W rezultacie winogrona Cabernet Sauvignon osiągają tutaj idealną dojrzałość fenolową, podczas gdy Merlot kwitnie na podłożu glinianym.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również