Każdy z roczników Branaire-Ducru jest wykonany z najwyższą starannością. Wino jest wynikiem ambicji, dążenia do doskonałości, wspartej wspaniałym terroir - odzwierciedla wyjątkowego ducha apelacji Saint-Julien.
Przygotowane ze szczepów: 64% cabernet sauvignon, 27% merlot, 6% petit verdot, 3% cabernet franc
Branaire-Ducru 2016 prezentuje w kieliszku elegancki, głęboki kolor. Złożony nos bardzo dojrzałych owoców, który łączy w sobie bogactwo i cudowną świeżość. Aromaty jeżyn, czarnej porzeczki, wiśni i śliwki, oraz nuty cedru i tytoniu. Wino w ustach jest gęste, mięsiste, a równocześnie finezyjne. Smaki pikantnych jagód z odrobiną lukrecji, podbija świeża kwasowość i jędrne, dojrzałe, gładkie taniny. Długi aromatyczny finisz jest zwieńczeniem doskonałego trunku. 2016 dołącza do grona wyjątkowych roczników Branaire-Ducru.
Wino polecane do pieczonych i duszonych mięs - wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, a także dań z dodatkiem grzybów leśnych oraz dojrzewających serów. Optymalna temperatura serwowania: 18°C. Dekantacja wina co najmniej godzinę przed podaniem pozwala na pełne rozwinięcie aromatów. Pijący, którzy lubią młode wina z dużą ilością owoców, mogą zacząć się nimi delektować od 2023r. Ale to wino ma przed sobą jeszcze długie lata dojrzewania, podczas których będzie uzyskiwało coraz większą złożoność.
Branaire-Ducru 2016 będzie żyć nawet przez kilkadziesiąt lat!
Warunki klimatyczne w 2016 roku były szczególnie korzystne dla produkcji wysokiej jakości win. Wiosna była mokra i chłodna, co pozwoliło na zdrowy rozwój liści, jednak trzeba było uważać na pleśń. Długie okresy suchej i słonecznej pogody na początku czerwca sprzyjały jednolitemu kwitnieniu. Lato było wyjątkowo suche i słoneczne. Postępujący brak wody w winnicy sprzyjał rozwojowi zawartości fenoli w winogronach – co przyczyniło się zarówno do intensywnego koloru, jak i eleganckich garbników. Okresowe opady deszczu we wrześniu były bardzo pomocne w zapewnieniu pełnej dojrzałości, szczególnie w przypadku winogron na młodszych winoroślach. Zbiór rozpoczął się pod koniec września i trwał do 19 października. Zebrano 50 hl/ha owoców.
Maceracja miała miejsce w stalowych kadziach i trwała do trzech tygodni. Podczas winifikacji wino było rafinowane, klarowane, oczyszczane. Dojrzewało w dębowych beczkach przez co najmniej 18 miesięcy. Beczki wykonane z drewna wyselekcjonowanego z najlepszych francuskich lasów, są odnawiane w 60% każdego roku.
AKCJA PROMOCYJNA!
Kup 6 dowolnych butelek Bordeaux Grand Cru Classé, a otrzymasz gratis :
- oryginalną skrzynkę Bordeaux,
- zestaw dwóch kieliszków,
- szklany dekanter.