Chateau LaTour-Martillac 2019
Chateau LaTour-Martillac 2019

Chateau LaTour-Martillac 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

319,99 zł

Opis

LaTour-Martillac Grand Cru to francuskie czerwone wino ze szczepów: 72% Cabernet Sauvignon; 20% Merlota; 8% Petit Verdot.Owoce zebrane zostały między 19 września a 11 października 2019 roku.

Wino ma głęboki kolor i złożony aromat. Zapach łączy w sobie czarne owoce (czarną porzeczkę, wiśnię, jagodę)  z nutami dymu, przypraw i pieprzu. W ustach pełne, harmonijne z długim finiszem. Właśnie teraz rozpoczyna się jego idealny czas do picia i będzie trwał do 2037 r. LaTour-Martillac będzie pasował do wszelakich dań mięsnych (dziczyzna, jagnięcina), a także do serów dojrzewających. 

Wyprodukowano 150 000 butelek.

Winifikacja: Fermentację alkoholową przeprowadzono w termoregulowanych kadziach ze stali nierdzewnej. Następnie wino dojrzewało 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (40% stanowiły nowe beczki). Do butelek wino trafiło w maju 2021 roku.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Château LaTour-Martillac

Château LaTour-Martillac to posiadłość w apelacji Pessac-Léognan. Nazwa winnicy nawiązuje do wznoszącej się na głównym dziedzińcu zamku wieży – pozostałości po zbudowanym w XII wieku zamku obronnym należącym do rodu Montesquieu. Château LaTour-Martillac należy do rodziny Kressmann.

Winnica

Od zimowego przycinania aż po zbiory, winnicę traktuje się z należytą troską i uwagą. Loïc Kressmann i kierownik winnicy Denis Wendling wprowadzili zintegrowaną praktykę uprawy winorośli, szanującą środowisko. Reputacja obiektu zależy w dużej mierze od jakości białych win. Winiarka, Valerie Vialard, w pełni docenia odpowiedzialność za to dziedzictwo. Pod jej kierownictwem zespół współpracowników wykonuje bardzo staranną pracę, od zbioru po butelkowanie wina.

Szczepy

Historyczne białe szczepy uprawiane w Château LaTour-Martillac, to sauvignon blanc i semillon. Natomiast czerwone, to merlot, cabernet sauvignon i petit verdot.

Historia

Posiadłość wzięła swoją nazwę od wieży, która stoi na głównym dziedzińcu zamku; jest to pozostałość po forcie zbudowanym w XII wieku przez przodków Monteskiusza. Konstrukcja zajmowała strategiczną pozycję i kontrolowała trasę pomiędzy Bordeaux a Tuluzą. Kamienie z fortu wykorzystano do budowy istniejącego zamku pod koniec XVIII wieku. W 1871 roku posiadłość nabył Edouard Kressmann. Jego następcą był syn Alfred Kressmann, który w 1930 r. zmienił nazwę, aby uniknąć pomylenia z jej znamienitym imiennikiem w Medoc: Château Latour stał się Château LaTour-Martillac. Potem nastąpił długi okres odbudowy i powiększania winnicy. Przerwaną przez wojnę odbudowę kontynuował Jean Kressmann, który w 1954 r. zastąpił swojego ojca. Winnica stopniowo powiększyła się do prawie 30 hektarów.

Jean Kressmann był zapalonym winiarzem i wyprodukował kilka doskonałych roczników czerwonego wina; 1959, 1961, 1966, 1970, 1975, 1982 i jego ulubiony, 1983. Dziś 6 dzieci Jeana Kressmanna jest właścicielami posiadłości i kontynuuje rodzinną tradycję. Tristan i Loïc, dwaj młodsi synowie, zarządzają majątkiem przy wsparciu najlepszych konsultantów winiarskich w Bordeaux.

Klimat/Gleba

Winnica podzielona jest na dwa podsektory. Na płaskowyżu Martillac dominuje wzgórze, które składa się z mozaiki żwiru. Osadzone nad rzeką Garonną w okresie czwartorzędu tworzą mieszankę kwarcu, lidynu, jaspisu i krzemienia. Te ubogie gleby stanowią idealny teren dla winorośli, a w szczególności dla czerwonych odmian: cabernet sauvignon i petit verdot. 

Zbliżając się do Garonny, gleby przyjmują inny profil: glina i wapień z powierzchnią żwirową. To tutaj najlepiej rośnie odmiana merlot, a także białe szczepy: sauvignon blanc i semillon.

Najstarsza działka na tej posiadłości pochodzi z 1884 roku. Jej nazwa to Grapecap, od łacińskiego słowa „gratum caput”, co oznacza „winorośl na pyszne wina”. Zajmuje 65 arów, w południowo-wschodniej części posiadłości. Rośnie tam głównie jest semillon, sauvignon blanc i muscadelle. Działkę tradycyjnie uprawia się ręcznie, a ziemię orze się przy pomocy konia.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również