Chateau Angelus - Carillon d'Angelus...
Chateau Angelus - Carillon d'Angelus Saint-Emilion Grand Cru 2018

Chateau Angelus - Carillon d'Angelus Saint-Emilion Grand Cru 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Merlot
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

749,99 zł

Opis

Château Angélus jest jednym z prestiżowych Premiers Grands Crus Classés A w Saint-Émilion. Ta legendarna winnica apelacji została założona w 1782 roku i od ośmiu pokoleń rodzina de Boüard de Laforest czuwa nad tym niezwykłym dziedzictwem. Le Carillon d'Angélus to drugie wino z Château Angélus.

Carillon d'Angélus został po raz pierwszy wyprodukowany w roczniku 1987. Z biegiem lat wino zyskało własną tożsamość. Odzwierciedlając wysokie, rygorystyczne standardy pracy w winnicy, wino jest zmienną mieszanką odmian: merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon wybraną z różnych terroirów Saint-Emilion. Techniki winifikacji i starzenia są precyzyjnie dostosowane do konkretnego stylu. Carillon d'Angélus jest wysoko ceniony za czystość aromatów owocowych, aksamitne taniny i eleganckie wykończenie.

Rocznik 2018 Carillon d'Angélus przygotowany został w 85%  z merlota i 15% z cabernet franc. Ma ciemnogranotowo-fioletową barwę, bardzo dostojnie prezentuje się w kieliszku. Aromatyczny bukiet urzeka intensywnością: jeżyny, czarna porzeczka, śliwka, malina i dzikie jagody dają owocową świeżość. W tle przyprawy, drewno, tytoń, wilgotna ziemia, wędzone mięso i nuta mięty. Na podniebieniu wino jest gęste, z zaokrąglonymi taninami i świeżością. Finisz jest długi i ziemisty.

Carillon d'Angélus będzie smakował z grillowanym czerwonym mięsem, dziczyzną, jagnięciną, daniami w sosie pomidorowym i aromatycznymi ziołami. 

Winnica Château Angélus znajduje się w naturalnym amfiteatrze z widokiem na trzy kościoły Saint-Emilion. W środku tego specjalnego miejsca słychać było dzwony kościelne rano, w południe i wieczorem.  Dzwony na etykiecie Château Angélus przypominają wezwanie do modlitwy i moment nabożeństwa.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Angelus

Niecały kilometr od słynnej dzwonnicy Saint-Emilion, położonej na osławionym południowym podnóżu wzgórza, winnica Angelus jest dziełem życia ośmiu pokoleń rodziny Boüard de Laforest. W pierwszej w historii klasyfikacji win Saint-Emilion w 1954 roku Château Angélus otrzymało Grand Cru Classé.

Winnica

Winnica Château Angelus znajduje się w naturalnym amfiteatrze, nad którym górują trzy kościoły Saint-Emilion. W środku tego szczególnego miejsca dźwięki zostały wzmocnione, a dzwony anioła rozbrzmiewały rano, w południe i wieczorem. Wyznaczali rytm dnia pracy w winnicach i wioskach, wzywając mężczyzn i kobiety, aby przerwali pracę na kilka minut i pomodlili się. Wielki francuski malarz impresjonista, Jean-François Millet, uwiecznił ten moment modlitwy w swoim wspaniałym dziele „Anioł Pański”, które można teraz oglądać w paryskim Musée d’Orsay. Na etykiecie wina Château Angélus zawsze widniał dzwonek na jasnym tle, z biegiem lat dzwon stał się symbolem majątku i był przedstawiany w wielu różnych stylach. 

Względy techniczne, środowiskowe i estetyczne miały jednakową wagę przy projektowaniu nowoczesnej winnicy, która została wyposażona w najlepsze narzędzia do produkcji wina.

Budynek winnicy o powierzchni 4400 m², położony na terenie o powierzchni 3,3 hektara, jest w połowie podziemny i ma zielony dach. Nowe obiekty obejmują strefę odbioru zbiorów z laserową linią sortowania optycznego, pomieszczenie winifikacyjne, piwnicę do fermentacji jabłkowo-mlekowej oraz piwnicę beczkową. Piwnica winifikacyjna z 18 odwróconymi kadziami stożkowo-tronowymi jest wyposażona w system napełniania kadzi za pomocą podnośników i windy kadzi, co pozwala na 100% przepływ grawitacyjny. Urządzenia wytwarzające azot zapewniają stałą ochronę win i kontrolują poziom tlenu zarówno podczas procesu winifikacji, jak i starzenia. Panele fotowoltaiczne umożliwiają produkcję części energii elektrycznej potrzebnej do funkcjonowania tej nowej winnicy.

Szczepy

W winnicy uprawiane są 51% merlot, 47% cabernet franc i 2% cabernet sauvignon. Techniki winifikacji i dojrzewania wina są precyzyjnie dostosowywane do jego szczególnego stylu. Jest szczególnie cenione za czystość owocowych aromatów, aksamitne taniny i elegancki finisz.

Historia

Pierwsza butelka Carillon d’Angélus powstała w roczniku 1987. Przez lata nabrała marka własnej tożsamości, odzwierciedlając wysokie i rygorystyczne standardy. Aktualnie Angélus jest kierowany przez Stéphanie de Boüard-Rivoal, reprezentującą ósme pokolenie rodziny Boüard de Laforest. Po Catherine Sophie de Boüard de Laforest w 1800 r. i Eugénie Chatenet w 1900 r. Stéphanie de Boüard-Rivoal jest trzecią kobietą, która kieruje losami tej posiadłości, w której się urodziła i dorastała. Ma niemal fizyczny związek z Angelusem, żyjąc z ziemią i czerpiąc z niej odwagę i determinację, których potrzebuje, by trzymać się kursu. Daje jej siłę emocjonalną i duchową, a ona postrzega siebie jako integralną część tej ekosystemowej całości. W pełni mierzy wagę powierzonych jej w 2012 roku obowiązków i odpowiedzialności z tym związanej. Stara się pokazać, jak wyznaje wartości założycielskie, które kierowały i wspierały tę rodzinę od samego początku historii łączącej ją z tym majątkiem: uczciwość, pracowitość, pokorę i poczucie obowiązku.

Klimat / Gleba

Na południowym zboczu Saint-Emilion znajdują gleby gliniano - wapienne, a w górnej części glina, piasek i wapień w miarę opadania zbocza. Gęstość uprawy od 6500 do 8500 winorośli na hektar, w zależności od właściwości gleby.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również