Chateau Pichon Baron Grand Cru pochodzi z najstarszych winorośli uprawianych na historycznych parcelach apelacji Pauillac. Wino oferuje wielką elegancję, intensywność i wyjątkową długość na podniebieniu. Posiada ogromny potencjał starzenia i będzie pięknie ewaluowało przez kilkadziesiąt lat.
Produkowane ze szczepu: 87% cabernet sauvignon, 13% merlot.
Château Pichon Baron 2019 ma barwę ciemnego granatu z fioletowymi refleksami. Bukiet jest precyzyjny i bardzo intensywny, prezentujący szeroką paletę aromatów dojrzałych czarnych owoców i przypraw. Ciało jest mięsiste, kremowe i mocne. Obfite, ale nie cierpkie garbniki dodają całości elegancji. Finisz jest długi, o jasnym owocowym charakterze. Wino polecane do wołowych steków, cielęciny, dzikiego ptactwa i serów długo dojrzewających. Świetne wino do przechowywania w piwniczce. Rozwija hojną, bogatą i elegancką pełnię.
Rok 2019 upłynął pod znakiem deszczowej wiosny, a następnie gorącego, suchego lata. Chłodne wiosenne temperatury ograniczyły występowanie pleśni. Ograniczona ilość wody podczas dojrzewania przyspieszyła stężenie cukru i zwiększenie potencjału fenolowego winogron. Te warunki sprzyjały również jakości garbników. Pierwsze deszcze pod koniec września osłabiły skórki i przyspieszył zbiory. Ta bardzo pożądana wilgoć ustabilizowała koncentację cukru w owocach i pozwoliła spokojniej przeprowadzić zbiory. Rocznik 2019 charakteryzował się wysoką potencjalną zawartością alkoholu w winie i niską kwasowością całkowitą (mało kwasu jabłkowego). Żniwa dla merlota trwały od 18 września do 1 października i od 30 września do 11 października dla cabernet sauvignon. Wino dojrzewało przez 18 miesięcy w beczkach dębowych (80% w nowych, 20% w używanych).
Winnica Chateau Pichon Baron, przylegająca do winnicy Château Latour, rozciąga się na wysokim płaskowyżu graniczącym z Pauillac i Saint-Julien. Jest to tzw. 2ème Grand Cru Classé z prestiżowej listy z 1855 roku. Winnica, która obejmuje około 70 hektarów czwartorzędowego żwiru i głębokich konkrecji żelazistych, jest obsadzona przez cabernet sauvignon 60%, merlot 35%, cabernet franc 4% i petit verdot 1%. Roczna produkcja wynosi ok. 200 baryłek, czyli ok. 240 000 butelek, co daje średnią wydajność 3 400 butelek z hektara, czyli bardzo niską. Dzięki temu wina osiągają najwyższą jakość i koncentrację.