Chateau Lafon-Rochet Grand Cru Classe en 1855...
Chateau Lafon-Rochet Grand Cru Classe en 1855 Saint-Estephe 2018

Chateau Lafon-Rochet Grand Cru Classe en 1855 Saint-Estephe 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

289,99 zł

Opis

Chateau Lafon-Rochet Grand Cru Classe en 1855 Saint-Estephe 2018 to wspaniałe wino zamku Lafon-Roche. Skomponowane zostało ze szczepów: cabernet sauvigon 64%, merlot 26%, cabernet franc 4%, petit verdot 6%. Winorośle "wielkiego wina" mają co najmniej 35 lat. Najstarsze winorośle, z których niektóre pochodzą z 1938 roku, produkują mniej owoców, ale nadają winom większą złożoność.

Chateau Lafon-Rochet Grand Cru ma głęboki granatowo-fioletowy kolor. W aromacie odnajdziemy czerwone jagody, czarną porzeczkę, truskawkę, malinę, a także tytoń, skórę i smołę. Wino ma gładką strukturę, świeżość i temperament. Jest skoncentrowane i z pewnością będzie pięknie ewoluować. Finisz jest długi, owocowy, podszyty nutą cynamonu. Najlepiej otworzyć na kilka godzin przed degustacją. Polecane przede wszystkim do czerwonych mięs, dziczyzny.

Świetny rocznik z minimum 25-letnim potencjałem do przechowywania. 

Fermentacja przebiegała w kadziach stalowych i zbiornikach cementowych. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewało minimum 12 miesięcy we francuskich beczkach barrique, z czego prawie połowę stanowiły nowe beczki.

Château Lafon-Rochet to posiadłość, której nie można przegapić na malowniczym szlaku winnym, który wije się przez Médoc. Powstanie Château Lafon-Rochet sięga połowy 17 wieku. Historia mówi, że posiadłość została nazwana Rochet z uwagi na skaliste terroir Saint-Estèphe. Obecnie właścicielem posiadłości jest Guy Tesseron, który eksperymentuje z organiczną i biodynamiczną uprawą winorośli.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Château Lafon-Rochet

Château Lafon-Rochet to rodzinna posiadłość, która kształtuje się dzięki wysiłkom wszystkich pracowników. Aby natura mogła dać z siebie wszystko, dbają tu o sadzenie odpowiedniej odmiany winorośli we właściwym miejscu, co wymaga znajomości gleby, intuicji oraz dużego doświadczenia.

Winnica

Chateau Lafon-Rochet znajduje się w regionie Saint-Estèphe w Bordeaux. Dziś jest tu 45 hektarów winnic, z czego 40 hektarów otacza zamek, a pozostałe 5 hektarów leży na jednej działce około 1 kilometra na północ. Winnice wokół zamku znajdują się na płaskowyżu, który dzielą z winnicami Cos d’Estournel i Cos Labory. Winnica jest w większości obsadzona Cabernet Sauvignon i Merlot, a także małe działki Cabernet Franc i Petit Verdot, które w przypadku niektórych roczników zapewniają przyjemne niespodzianki. Pnącza „wielkiego wina” mają co najmniej 35 lat; najstarsze winorośle, z których niektóre pochodzą z 1938 r., dają mniej owoców, ale oferują wina o większej złożoności. Wrzesień to początek żniw. W tym czasie do zespołu dołącza około 40 zbieraczy z wioski w północnej Portugalii, którzy pomagają zbierać owoce rocznej pracy. W dwóch nowych kadziach zbudowanych w 2015 r. - jednej betonowej, a drugiej ze stali nierdzewnej, znajdują się roczne zbiory. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez kilka miesięcy.

Szczepy

Uprawy to w 64% Cabernet sauvignon, w 26% merlot, w 6% petit verdot , a w 4% cabernet franc.

Historia

Historia posiadłości zaczyna się w XVII w, gdy Antoinette de Guillemotes kupuje Domaine Rochet. Właścicielka wychodzi za mąż za Etienne de Lafon i nazwa majątku zostaje zmieniona na Château Lafon-Rochet. W 1855 roku Lafon-Rochet zostaje jednym z 61 wyselekcjonowanych Bordeaux Château, podczas wystawy w Paryżu i staje się częścią słynnej klasyfikacji 1855 Medoc Grand Crus Classes. W 1960 r. majątek obejmuje Guy Tesseron - jako pierwszy członek dzisiejszej rodziny właścicieli. W latach 1961 - 1975 znakomite roczniki sprawiają, że Château Lafon-Rochet znajduje się w centrum uwagi. W 1999 Guy Tesseron powierza Château Lafon-Rochet swoim dzieciom, Michelowi Tesseronowi i Caroline Poniatowski. W 2000 r. Michel Tesseron przemalowuje Château na jasnozłoty kolor i unowocześnia zakład produkcyjny. W 2007 r. Michel Tesseron przekazuje posiadłość swojemu synowi, Basile, który przyjmuje swoją nową rolę z odwagą i pasją, mówiąc: „produkcja dobrych win to nie praca, to zobowiązanie na całe życie”.

Klimat / Gleba

Winorośl rośnie na glebach złożonych z głębokich żwirów oraz żwirów na glinie. “Médoc” oznacza „ląd między wodami” - pas lądu między Oceanem Atlantyckim na zachodzie a ujściem Żyrondy na wschodzie. Médoc to wyjątkowe terroir, które należy zrozumieć, aby jak najlepiej je wykorzystać — wyjątkowy terroir to wymagający terroir. W Lafon-Rochet 41 hektarów winorośli pokrywa dwa grzbiety Saint-Estèphe. Z jednej strony żwir zapewnia doskonały naturalny drenaż. Z drugiej strony glina reguluje przepływ wody i zaopatruje winorośl w jej niezbędne ilości.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również