Chateau Lafon-Rochet Grand Cru Classe en 1855 Saint-Estephe 2018 to wspaniałe wino zamku Lafon-Roche. Skomponowane zostało ze szczepów: cabernet sauvigon 64%, merlot 26%, cabernet franc 4%, petit verdot 6%. Winorośle "wielkiego wina" mają co najmniej 35 lat. Najstarsze winorośle, z których niektóre pochodzą z 1938 roku, produkują mniej owoców, ale nadają winom większą złożoność.
Chateau Lafon-Rochet Grand Cru ma głęboki granatowo-fioletowy kolor. W aromacie odnajdziemy czerwone jagody, czarną porzeczkę, truskawkę, malinę, a także tytoń, skórę i smołę. Wino ma gładką strukturę, świeżość i temperament. Jest skoncentrowane i z pewnością będzie pięknie ewoluować. Finisz jest długi, owocowy, podszyty nutą cynamonu. Najlepiej otworzyć na kilka godzin przed degustacją. Polecane przede wszystkim do czerwonych mięs, dziczyzny.
Świetny rocznik z minimum 25-letnim potencjałem do przechowywania.
Fermentacja przebiegała w kadziach stalowych i zbiornikach cementowych. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewało minimum 12 miesięcy we francuskich beczkach barrique, z czego prawie połowę stanowiły nowe beczki.
Château Lafon-Rochet to posiadłość, której nie można przegapić na malowniczym szlaku winnym, który wije się przez Médoc. Powstanie Château Lafon-Rochet sięga połowy 17 wieku. Historia mówi, że posiadłość została nazwana Rochet z uwagi na skaliste terroir Saint-Estèphe. Obecnie właścicielem posiadłości jest Guy Tesseron, który eksperymentuje z organiczną i biodynamiczną uprawą winorośli.