Chateau Giscours 2018 Margaux Grand Cru Classe...
Chateau Giscours 2018 Margaux Grand Cru Classe en 1855

Chateau Giscours 2018 Margaux Grand Cru Classe en 1855

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

479,99 zł

Opis

Margaux fascynuje i urzeka amatorów na całym świecie. Jest to jedyna apelacja łącząca dwadzieścia jeden Grands Crus Classés niecałe 25 km od Bordeaux. Château Giscours to wino o wielkiej osobowości. Jest wyrazem pracy zarówno zespołu doświadczonych winiarzy, jak i całego bogactwa terroir w apelacji Margaux.

Château Giscours to eleganckie wino o wspaniałym aromatycznym blasku. Barwa tego wina jest intensywna, purpurowo-czerwona z rubinowymi refleksami. W aromacie odnajdziemy jeżyny, porzeczki i maliny, a także aromatyczne zioła i pikantne przyprawy, oraz nuty gorzkiej czekolady i czarnych trufli. W ustach wino jest aksamitne i gęste, soczyście owocowe, ze świeżą kwasowością, oraz z akcentami ziemistymi i szorstkimi taninami. Bardzo dobrze zrównoważone i harmonijne, z pełnym finiszem.

Polecane do wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, jagnięciny, drobiu.

Château Giscours 2018 ma wszystkie cechy wielkiego wina: moc, finezję i potencjał starzenia. Produkowane ze szczepów: 55% cabernet sauvignon, 39% merlot, 6% petit verdot  W tym roczniku szczególnie wysoki procent merlota w końcowej mieszance nadaje winu pluszowości i gęstości, które zaokrąglają strukturę i garbniki naturalnie obecne w glebach żwirowych. Odpowiednia dojrzałość cabernetów i ich delikatna winifikacja zapewniają dobrą strukturę, charakterność i potencjał do długiego starzenia. Jest to wino, które wspaniale ewoluuje w czasie.

Zbiory w 2018 roku miały miejsce od 12 września do 12 października. Po ręcznym sortowaniu nastąpiła maceracja, która trwała 35 dni w zbiornikach betonowych i ze stali nierdzewnej w temperaturze 28°C. Wino dojrzewało przez 17 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. W 50% były to nowe beczki.

Wyróżnienia:

93/100 punktów, Robert Parker

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Giscours

Château Giscours to winnica ze znakomitą reputacją, otrzymała 3 Grand Cru Classé w 1855 roku. Château Giscours produkuje wina czerwone i różowe z apelacji Margaux. Odmiany winogron produkowane w winnicach tej posiadłości to głównie Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot.

Winnica

Château Giscours znajduje się w francuskim regionie Bordeaux. Ta posiadłość znajduje się około 25 minut od Bordeaux wzdłuż mitycznej „Route des Châteaux” w Médoc. Historia Château Giscours sięga 1330 roku, jak wynika z pisemnych wzmianek o posiadłości. 

Szczepy

W winnicy uprawiane są szczepy: 55 % Cabernet Sauvignon 39 % Merlot 6 % petit Verdot. Winogrona sortowanie są ręczne i optyczne. Następnie trafiają do zbiorników betonowych i ze stali nierdzewnej. Maceracja trwa 35 dni w temperaturze 28°C, następnie wina dojrzewają 17 miesięcy w beczkach dębowych.

Historia

Pierre de Lhomme to bogaty sukiennik i założyciel winnicy. Skupił się na powiększeniu winnicy i rozpoczął proces obsadzania dzikiej ziemi winoroślą (działał w latach 1552 do 1571). W latach 1847 do 1875 winnicą zarządzał Jean-Pierre Pescatore i jego spadkobiercy. Ten wyrafinowany koneser nadał posiadłości dobrą reputację, zwiększając inwestycje w celu podniesienia jakości swoich win. W latach 1875 do 1890 Edouard Cruse zmodernizował cały majątek, stworzył park wokół zamku i zbudował wzorcowe gospodarstwo: Suzanne Farm. Park Giscours został stworzony przez Eugène'a Buhlera - znanego pejzażystę, który kształcił się w Ecole Royale d’Horticulture w Wersalu. W latach 1952 do 1995 Nicolas Tari i jego spadkobiercy podniósł Giscours po drugiej wojnie światowej i zreorganizował 300 hektarów majątku. W 1973 r. w Giscours zorganizowana została inauguracja fabryki Ford Blanquefort z udziałem Henry'ego Forda II. Z tej okazji na farmie Suzanne zbudowano gigantyczny grill, który jest nadal używany. W 1992 r. po raz pierwszy pojawia się trzecie wino rodziny Giscourów, pochodzące z historycznych działek Haut-Médoc. Od 1995 roku Eric Albada Jelgersma przebudował winnicę i odnowił budynki winnicy. Jego dzieci Dennis, Derk i Valérie prowadzą Giscours do dziś.

Klimat / Gleba

Winnice rosną na żwirze z głębokiej Garonny. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również