Château Clinet jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych posiadłości w apelacji Pomerol, w Bordeaux. Znajduje się w najwyższej części słynnego płaskowyżu Pomerol i szczyci się wyjątkowym terroir. Wyjątkowe miejsce, kunszt winiarzy, doświadczenie i cierpliwość - owocują fascynującym winem Clinet, będącym supergwiazdą Pomerolu.
Wino ma barwę ciemnofioletową z rubinowymi refleksami. Subtelny zapach w pierwszym nosie, stopniowo otwiera się i ujawnia bogaty bukiet dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, malin i soczystych pestkowców, z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, ziaren kawy, mokki i dębu. W tle kwiaty, drewno, dym i szczypta mineralności. Na podniebieniu wino jest pełne delikatności i finezji. Aromaty czerwonych i czarnych owoców są skoncentrowane i wsparte przez eleganckie, choć ziarniste garbniki, a finał pozostaje soczysty, długi, mineralny i złożony.
Wino będzie świetnie smakowało z czerwonym mięsem: wołowiną, jagnięciną, dziczyzną, a także z drobiem i deserem czekoladowym.
Rocznik 2017 wina Clinet przygotowany został w 92% z merlota i 8% z cabernet franc. Na każdym etapie winifikacji, zauważyć można precyzję i dbałość o szczegóły. Każde winogrono, które trafia do winiarni, przechodzi rygorystyczny proces selekcji. Do kadzi trafiają tylko najlepsze owoce. Z taką samą starannością wybiera się narzędzia, materiały i ludzi zaangażowanych w przekształcanie tych cennych winogron w wykwintną i zachwycającą butelkę wina. Zakręcane korki do beczek zapewniają doskonałą szczelność wyciskaniem soku ze skórek winogron steruje najnowocześniejsza prasa. Naczynia w kształcie stożka umożliwiają delikatne przenoszenie winogron grawitacyjnie do odpowiednich kadzi zbudowanych na zamówienie.
Fermentacja odbywa się w małych kadziach ze stali nierdzewnej z termoregulacją. Sok z owoców z każdej parceli poddawany jest osobnej winifikacji w celu zachowania jego naturalnych i niepowtarzalnych właściwości, a następnie dojrzewa oddzielnie w beczkach. Wina Clinet dojrzewają średnio przez 16 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego, niemieckiego i austriackiego, a rodzaj beczki używanej do leżakowania owoców z różnych parcel, jest starannie dobierany, aby odpowiadał wymaganiom winogron. Dopiero na etapie mieszania są one ostatecznie łączone.
Clinet 2017 został zabutelkowany pod koniec czerwca 2019. Może leżakować przez dziesięciolecia w butelce, przybierając nowe formy i uwalniając nowe, ekscytujące aromaty.
Dojrzałość do picia: 2024 - 2048
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
93-95/100 Anthocyanes - Yohan Castaing
95/100 Wine Spectator
93/100 CellarTracker
93/100 The Wine Independent
92-94/100 Robert Parkers Wine Advocate
92-93/100 VertdeVin
92/100 Jean-Marc Quarin
92/100 Adrian van Velsen - vvWine.ch
90/100 Falstaff
90/100 Decanter World Wine Awards
16,5/20 Vinum Wine Magazine
16/20 Jancis Robinson
15/20 Bettane et Desseauve
AKCJA PROMOCYJNA!
Kup 6 dowolnych butelek Bordeaux Grand Cru Classé, a otrzymasz gratis :
- oryginalną skrzynkę Bordeaux,
- zestaw dwóch kieliszków,
- szklany dekanter.
BRAK W MAGAZYNIE.