Położony na obrzeżach Saint-Emilion, Château Fombrauge z 58 hektarami winorośli jest największą posiadłością tej apelacji. Należy do Bernarda Magreza, który szczyci się w winiarskim świecie prawdziwą sławą. Posiada 40 winnic we Francji oraz 8 w innych krajach świata. Każdą wydaną na rynek butelkę podpisuje własnym nazwiskiem, dając tym samym potwierdzenie ich najwyższej jakości i doskonałości.
Chateau Fombrauge Saint-Emilion Grand Cru 2016 to bardzo eleganckie wino z długimi, dobrze zintegrowanymi taninami. W aromacie odnajdziemy mnóstwo owoców: jeżynę, śliwkę, czarną porzeczkę, pieczone czarne wiśnie, a także nuty beczkowe: drewno, wanilię, oraz czekoladę i tytoń. Wino ma mocną strukturę, aksamitne taniny i fantastyczny długi finisz. Polecamy zdekantować przed podaniem. Podawać z wyrazistymi mięsami: dziczyzną, wołowiną, jagnięciną. Najlepsze do picia od 2022 do 2032 roku.
Chateau Fombrauge Saint-Emilion Grand Cru 2016 to mieszanka 93% merlot i 7% cabernet zebranych ręcznie do małych skrzynek od 30 września do 22 października 2016r. Maceracja przed fermentacją „na zimno” przez 4 do 8 dni w temperaturze 8°C w stalowych zbiornikach, potem wydłużona maceracja: merlot od 28 do 32 dni, cabernet od 26 do 28 dni. Dojrzewanie przez 16 miesięcy: 40% w nowych beczkach, 60% w beczkach używanych.
AKCJA PROMOCYJNA!
Kup 6 dowolnych butelek Bordeaux Grand Cru Classé, a otrzymasz gratis :
- oryginalną skrzynkę Bordeaux,
- zestaw dwóch kieliszków,
- szklany dekanter.