Château le Bruilleau Pessac-Léognan Blanc  2020
Château le Bruilleau Pessac-Léognan Blanc  2020

Château le Bruilleau Pessac-Léognan Blanc 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Semillon
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
8-10 °C

152,99 zł

Opis

Château le Bruilleau Pessac-Léognan Blanc jest francuskim białym winem wytrawnym, mającym swój dom w słynnym regionie Bordeaux. Produkowane ze szczepu: 70% sémillion 30% sauvignon blanc

Winogrona zbierane są ręcznie, a proces fermentacji przebiega w dębowych beczkach. 50% wina następnie dojrzewa 9 miesięcy w nowych francuskich dębowych beczkach, podczas gdy pozostała część w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze.

Wino cieszy zmysły delikatnym aromatem dymu, gruszki i moreli

Świetnie smakuje serwowane w towarzystwie wieprzowiny, dań wegetariańskich, drobiu jak i chudej ryby.

Podawać w temperaturze 8-10°C

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Bruilleau

Nadine i Serge Bedichau to czwarte pokolenie, które uprawia 10 hektarów winorośli w sercu prestiżowej apelacji Pessac-Léognan. Tradycja, kunszt i ochrona środowiska to słowa kluczowe określające ich sposób pracy. 

Winnica

Chateau Bruilleau to winnica garażowa z Pessac Leognan. Region poza miastem Bordeaux słynie z pagórkowatego krajobrazu, żwirowych gleb i ciepłego klimatu. Ta winnica jest prowadzona przez małżeństwo Nadine i Serge'a Bedicheau, a także ich syna. Dokładają starań, aby uprawiać ziemię w sposób zrównoważony. Nie stosują chemicznych herbicydów w swoich winnicach, a średni wiek winorośli przekracza 25 lat. W przypadku sémillon niektóre nasadzenia le Bruilleau przekraczają 70 lat. Château Le Bruilleau posiada certyfikat HVE od 2019 roku.

Dojrzewanie win czerwonych odbywa się w beczkach z dębu francuskiego przez 12 miesięcy. Natomiast niektóre białe wina są winifikowane i dojrzewają na osadzie drożdżowym w beczkach z dębu francuskiego (9 miesięcy).

Szczepy

Winnice zamku składają się z 5 parcel stanowiących w sumie 10,50 ha, z czego 7,50 ha obsadzone są przez merlot (52%) i cabernet sauvignon (48%), a 3 ha obsadzone są przez semillon (75%) i sauvignon blanc (25%).

Historia

Od 1984 r posiadłość zarządzana jest przez Nadine i Serge'a Bedicheau. To już czwarte pokolenie winiarzy w obrębie tego Chateua. I z pewnością nie ostatnie - gdyż w prace przy winach Bruilleau angażuje się także syn Nadine i Serge'a.

Klimat / Gleba

Parcele położone są na łagodnych zboczach, a gleby mają strukturę gliniasto-wapienną lub żwirową. Cabernet sauvignon sadzi się na żwirowych glebach, podczas gdy semillon, sauvignon blanc i merlot sadzi się na dominującej glebie gliniasto-wapiennej. Trawa jest uprawiana między rzędami dla zdrowia winnicy i różnorodności biologicznej. W bezpośrednim sąsiedztwie winnic rośnie setki metrów żywopłotów.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również