Barta Pince - o producencie wina

Karol Barta to inwestor i oddany miłośnik Tokaju, który zawsze bezkompromisowo podchodził do własnej marki. Najnowsze roczniki win zmiatają z nóg! To jedna z najlepszych winiarni w regionie.
Winnica
Barta to jedna czołowych rodzinnych manufaktur wina zlokalizowana w tokajskiej miejscowości Mad. Winnica jest prowadzona w sposób organiczny z minimalną ingerencją człowieka, w efekcie czego każdy rocznik ma swoją unikalną charakterystykę. Uprawy prowadzone są na dwóch tarasach Öreg király (10ha) oraz Kővágó (3.5ha). Winnica jest oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier.
Szczepy
Ponad 80% nasadzeń to Furmint, uzupełniony szczepami: Hárslevelű, Sárgamuskotály i Kövérszőlő. Połowa nasadzeń jest ułożona w takim sposób, że zbiór winogron jest możliwy wyłącznie ręcznie.
Historia
Pierwsze informacje na temat kultywacji wina na zboczu Öreg Király-dűlő pochodzi już z XIIIw. To również z tych zboczy pochodziło jedno z najbardziej cenionych tokajskich win, wielbionych między innymi, przez słynny na Węgrzech ród Rakoczy. Po II wojnie światowej, produkcja została porzucona, ponieważ nie była w stanie konkurować z niskojakościowymi, masowymi producentami. Trend ten został odwrócony w 2004r. przez rodzinę Barta, którzy do dnia dzisiejszego prowadzą winiarnię.
Klimat / Gleba
Winnica posiada południową i południowo-zachodnią ekspozycję. Kamienna gleba (wulkaniczny tuf) w połączeniu ze stromym zboczem czyni uprawy na tych zboczach wyjątkowo trudne. Winnica rozwija intensywnie tarasy Kővágó, na których pierwsze zbiory dokonano w 2017r., a pozostałe 13ha czeka na obsadzenia.
2004
butelek rocznie
Węgry
Furmint
uprawy latorości winnej