Balassa - o producencie wina
.jpg)
Istvan to kolejny tokajski wizjoner. Nakład pracy wykonywanej w winnicach oraz winiarska precyzja przekładają się na niespotykaną jakość win. Uważamy, że Istvan ma swój indywidualny styl tokajski nieporównywalny z żadnym innym producentem.
Winnica
Balassa to butikowa winnica z siedzibą w Tokaju, która produkuje jedne z najznakomitszych win ze szczepów Furmint i Harslevelu w regionie. Z jednej strony wiedza, pasja i doświadczenie Istvana, z drugiej wybór najlepszych, zróżnicowanych terroir i korzystanie wyłącznie z najwyższej jakości owoców sprawiły, że poziom win Balassa został doceniony przez miłośników węgierskiego wina na całym świecie.
Szczepy
Jak przystało na reprezentanta Tokaju dwa główne szczepy uprawiane przez Istvana Balassę to Furmint i Harslevelu. Obsadzenia uzupełniają inne białe szczepy: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kövérszőlő oraz Rajnai rizling.
Historia
Winnica Istvan Balassa powstała w 2005r., początki opierały się o jedną działkę nieprzekraczjącą powierzchni 1ha. Dzisiaj aerał jest prawie dwudziestokrotnie większy i rozlokowany w wielu geologicznie odmiennych terenach gwarantując sporą różnorodność. Istvan Balassa oprócz win produkuje również kraftowe piwa.
Klimat / Gleba
Winnica Balassa prowadzi uprawę na ponad 10 działkach zlokalizowanych na terenie Tokaju, w tym na bodajże najbardziej renomowanych parcelach rozpościerających sie na zboczu wzgórza Św. Tomasza (Szent Tamas). Wszystkie uprawy zlokalizowane są na wysokościach 120 - 280m n.p.m. i na typowych dla Tokaju glebach wulkanicznych.
2005
butelek rocznie
Węgry
Furmint
uprawy latorości winnej