Jackowiak-Rondeau - o producencie wina
Jackowiak-Rondeau to marka szampana, która narodziła się w 1946 roku. Jej założycielem jest Polak Władysław Jackowiak, który wraz z małżonką, z domu Rondeau - rozpoczynali od uprawy winorośli na powierzchni 0,6 hektara winnicy Premier Cru.
Winnica
Obecnie firmą produkującą szampany z polskim orzełkiem na etykiecie, zarządza już trzecie pokolenie. Szampany Jackowiak-Rondeau należą do światowej czołówki, docenianej przez koneserów wina. Jest to jedyny oryginalny szampan z polskim rodowodem. Wszystkie Champagne Jackowiak posiadają statut Premier Cru.
Szczepy
Uprawiane szczepy, to klasyczne odmiany wykorzystywane do produkcji szampana: pinot meunier, pinot noir i chardonnay.
Historia
Winnica założona przez Władysława Jackowiaka w 1946 roku we wsi Pargny-lès-Reims. Władysław Jackowiak, w czasie trwania II Wojny Światowej walczył w kampanii wrześniowej jako podporucznik Wojska Polskiego. Po wyzwoleniu i zakończeniu wojny 1945 roku wyjechał do francuskiej Szampanii. Tam poznał pannę Rondeau, z którą po roku wziął ślub.. Posagiem małżonki było 0,6 hektara winnicy Premier Cru. Tak oto powstała firma prowadzona przez polsko-francuskie małżeństwo, której nazwa brzmi Jackowiak-Rondeau, a butelki szampana są ozdobione polskim orzełkiem na etykiecie. W tej chwili winnicę prowadzi David Jackowiak, wnuk założyciela.
Klimat/Gleba
Szampania to najbardziej wysunięty na północ region winiarski Francji. O klimacie dość chłodnym, ze średnią temperaturą lipca wynoszącą ok 19°C. Gleby w Szampanii to głównie porowate wapienie, które dobrze zatrzymują wodę. Największym zagrożeniem winnic w Szampanii są przymrozki.
1946
butelek rocznie
Francja
pinot maunier
uprawy latorości winnej