Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce
Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce

Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce

Ocena:
Smak
Półsłodkie
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Kastylia
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
8-10 °C

29,99 zł

Opis

Czerwone półsłodkie wino przygotowane z winogron odmiany tempranillo.
Czerwony rubinowy kolor. Eleganckie aromaty czerwonych owoców z korzennym posmakiem. Przyjemnie słodkie, świeże, gładkie i bardzo owocowe na podniebieniu.
Wino polecane do dań azjatyckich i mięs w słodkim sosie. Sprawdzi się także jako towarzysz różnego rodzaju ciast i deserów.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bodegas Miguel Calatayud

Producent z grupy "dużych graczy" z szerokim portfolio. Znalazł się w naszej ofercie w celu zaprezentowania win w zestawach prezentowych, które komponujemy indywidualnie według oczekiwań Klientów. Ta hiszpańska winnica przedstawia wina o dużym zróżnicowaniu i dobrym stosunku relacji cena x jakość.

Winnica

Miguel Calatayud to rodzinne i bardzo nowoczesne przedsięwzięcie produkujące wina z zastosowaniem najbardziej zaawansowanych technologii. Umożliwia to uzyskanie szerokiej gamy win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie. Eksport stanowi ważną odnogę całego przedsięwzięcia, obejmując ok. 50% produkcji.  Miguel Calatayud obecnie wysyła swoje produkty do ponad 30 krajów. 

Szczepy

W winnicy Miguel Calatayud produkuje się głównie wina jednoszczepowe, w których dominują czerwone odmiany: tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot oraz syrah. Z białych szczepów znajdziemy typowe dla tej części Hiszpanii: airen, macabeo oraz verdejo. 

Historia

Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920r. do 1968 r. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się sukcesywnie. Obecnie winnica produkuje wina pierwszej jakości, cieszące się uznaniem w całej Hiszpanii. Dziś na sukces pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda.

Klimat / Gleba

Większość upraw jest rozlokowanych na stokach o lekkim nachyleniu i wysokości  ok. 700 - 750 m n.p.m. o podłożu wapiennym. Region La Mancha, w którym zlokalizowana jest winnica ma charakter podzwrotnikowy kontynentalny. Oznacza on długie okresy nasłonecznienia i niewielkie opady, które sprzyjają wytworzeniu naprawdę dojrzałych winogron o wysokiej zawartości cukru i dużej koncentracji aromatów. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również