Zbiory przeprowadzono w pierwszym tygodniu września 2016 roku. Winogrona odmiany tempranillo pochodzą z najstarszej winnicy Bodegas Miguel Calatayud.
Wieloletnie doświadczenie i tradycja w długim procesie produkcyjnym połączone z dbałością o szczegóły, umożliwiają produkcję dobrego wina w przystępnej cenie.
Intensywny rubinowy kolor. Bukiet z nutą dojrzałej jagody i czarnych owoców. Świeże na podniebieniu z żywymi taninami.
Polecane do wszelkiego rodzaju dań z ryżem, mięs i serów.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Vegaval Plata - Tempranillo 2016
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Hiszpania
- Region
- Kastylia
- Szczep
- Tempranillo
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 13%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina
Bodegas Miguel Calatayud
Producent z grupy "dużych graczy" z szerokim portfolio. Znalazł się w naszej ofercie w celu zaprezentowania win w zestawach prezentowych, które komponujemy indywidualnie według oczekiwań Klientów. Ta hiszpańska winnica przedstawia wina o dużym zróżnicowaniu i dobrym stosunku relacji cena x jakość.
Winnica
Miguel Calatayud to rodzinne i bardzo nowoczesne przedsięwzięcie produkujące wina z zastosowaniem najbardziej zaawansowanych technologii. Umożliwia to uzyskanie szerokiej gamy win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie. Eksport stanowi ważną odnogę całego przedsięwzięcia obejmując ok. 50% produkcji. Miguel Calatayud obecnie wysyła swoje produkty do ponad 30 krajów.
Szczepy
W winnicy Miguel Calatayud produkuje się głównie wina jednoszczepowe, w których dominują czerwone odmiany: tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot oraz syrah. Z białych szczepów znajdziemy typowe dla tej części Hiszpanii: airen, macabeo oraz verdejo.
Historia
Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920r. do 1968 r. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się sukcesywnie. Obecnie winnica produkuje wina pierwszej jakości, cieszące się uznaniem w całej Hiszpanii. Dziś na sukces pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda.
Klimat / Gleba
Większość upraw jest rozlokowanych na stokach o lekkim nachyleniu i wysokości ok. 700 - 750 m n.p.m. o podłożu wapiennym. Region La Mancha, w którym zlokalizowana jest winnica ma charakter podzwrotnikowy kontynentalny. Oznacza on długie okresy nasłonecznienia i niewielkie opady, które sprzyjają wytworzeniu naprawdę dojrzałych winogron o wysokiej zawartości cukru i dużej koncentracji aromatów.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również