Valduero - Finca Azaya 2019
Valduero - Finca Azaya 2019

Valduero - Finca Azaya 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Ribera del Duero
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
8-10 °C

156,99 zł

Opis

Wyjątkowe wino z piwnicy Valduero.

Wyprodukowane ze szczepu tempranillo. Owoce zebrane w posiadłościach "Azaya La Grande"i "Las Barridas", dwie winnice na dużej wysokości (+950m), co nadaje mu specyfikę klimatu i unikalnego piaszczystego żwirowego terroir. Również rodzime drożdże nadają charakter i osobowość terroir.

Winogrona, zbierane ręcznie w skrzynkach po 14 kg, są fermentowane przez 9 dni w temperaturze od 23º do 28º C i macerowane przez 10 dni. Ostatnim krokiem jest pozostawienie wina w dębowych beczkach o podwójnym pochodzeniu przez 14 miesięcy i co najmniej 12 kolejnych miesięcy w butelce.

Finca Azaya ma rubinowy kolor. To zrównoważone czerwone wino z aromatami czerwonych owoców (jeżyna, śliwka), akcentami mentolu i nutami tytoniu i palonej kawy.  Na podniebieniu jest mocne, zrównoważone, z trwałym finiszem.

Pasuje do czerwonych mięs, a także drobiu i sera peklowanego. 

Nagrody i wyróżnienia dla rocznika 2017:

Decanter - 97 pkt

Najlepsze wino na świecie w 2019 roku, Decanter

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bodegas Valduero

Jest to historia wyjątkowego trio, utworzonego przez Gregorio García Álvarez, Yolandę i Carolinę García Viadero.  Razem, mają tylko jeden cel: być jedną z najbardziej prestiżowych winnic w Hiszpanii i w Europie.  

Winnica

Winnica założona w 1984 roku - dziś eksportuje do ponad 60 krajów na różnych kontynentach, promując produkcję rzemieślniczą i naturalną uprawę z jednymi z najniższych plonów z hektara na świecie. Rzemiosło i sztuka w każdej butelce, szacunek i troska o winnice, niska wydajność, długa, cierpliwa praca przy każdym winie - to atuty gwarantujące doskonałą jakość.

Winorośle nie są nawadniane, co szanuje naturalne warstwy wodonośne, osiągając poziom koncentracji, który sprawia, że wina Valduero starzeją się powoli i dojrzewają przez lata z czasem i pasją.

Szczepy

Valduero to pionierzy w sadzeniu winogron albillo. W 1990 r winnica wyprodukowała swoje pierwsze białe wino, które zostało od razu nagrodzone w Niemczech, Szwajcarii i USA. Teraz Valduero Blanco jest wymieniane przez magazyn Vinum jako jedno z 10 najlepszych białych win w Hiszpanii, a przez magazyn Decanter jako jeden z 20 najlepszych białych win w Europie. Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor.

Szczególnym szacunkiem otoczone są również winorośle tempranillo, uprawiane na wysokich terenach z bardzo niskimi plonami. Ponad 30 lat temu Yolanda przeprowadziła selekcję, tworząc plantacje wolne od pestycydów i nawozów chemicznych, gdzie winorośl rośnie naturalnie bez uszczuplania warstw wodonośnych tego obszaru. 

Historia

Firma Valduero powstała w 1984 roku, będąc jedną z pionierskich winnic Ribera Del Duero, utworzona przez Gregorio García Álvarez (inżynier przemysłowy), Yoladę (agronom i magister enologii) i Carolinę García Viadero (absolwentka historii sztuki i MBA). Tworzą zespół partnerów, którzy podejmują długą i pełną sukcesów drogę, z mnóstwem międzynarodowych nagród i wielkiego uznania dla swoich win, z których kilka należy do 10 najlepszych w Europie.

W 2006 roku rozpoczęto budowę podziemnej piwnicy, wykopanej w górach, w celu "zerowego" wydatku energetycznego. Podziemne sklepienia zapewniają starzenie wina w stałej temperaturze i wilgotności.

Klimat/Gleba

Winnice Valduero znajdują się w tzw. Złotym Trójkącie Ribera Del Duero: między Gumiel de Mercado i Villanueva de Gumiel w najwyższych punktach Robera Del Duero (między 800 a 900 metrów n.p.m.)

Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor i 140 ha tempranillo. Rośliny są naworzone obornikiem owczym - nigdy chemikaliami.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również