I Unacepa 2016
I Unacepa 2016

Valduero - I Unacepa 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Ribera del Duero
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
8-10 °C

176,99 zł

Opis

Czerwone wino Ribera del Duero jest uważane za jedno z najlepszych win w Hiszpanii. Valduero jest uważany na całym świecie za punkt odniesienia w winach wysokiej jakości.

I unacepa to prestiżowa linia win winnicy Vaduero. Z każdej winorośli otrzymuj się tylko jedną butelkę wina.

Pomysł na to wino narodził się w 2006 roku, kiedy Yolanda García Viadero (jedna z najlepszych hiszpańskich enologów), zobaczyła obszar 40-letniej winnicy o bardzo niskiej wydajności (2kg/ha) i bardzo charakterystycznych i małych gronach, których winogrona mają bardzo wysokie stężenie (odmiana tempranillo).

Po zakończeniu ręcznych zbiorów winogrona fermentują przez 9 dni w temperaturze od 23ºC do 28ºC, a następnie maceracja trwa 10 dni. Wykorzystywane są rodzime drożdże, które nadają charakter i osobowość Terroir.

Wino dojrzewa 18 miesięcy w dębowych beczkach różnego pochodzenia, natępnie minimum 1 rok w butelce.

I unacepa ma wiśniowoczerwony kolor. W nosie złożone aromaty wiśni i truskawki z nutami pieprzu, suchych ziół, skóry, wanilii oraz  czekolady i tytoniu. Wino mocne, ale wyrafinowane na podniebieniu z gładkimi taninami, elegancką kwasowością i długim finiszem.

Polecane do czerwonych mięs, tłustych ryb, sera peklowanego, kiełbasy iberyjskiej.

Potencjał starzenia:: 20 lat.

Nagrody i wyróżnienia:

Decanter - 96 pkt

Wine Enthusiast - 92 pkt

Concours Mondial Bruxelles - złoty medal

Tim Atkin - 93 pkt

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bodegas Valduero

Jest to historia wyjątkowego trio, utworzonego przez Gregorio García Álvarez, Yolandę i Carolinę García Viadero.  Razem, mają tylko jeden cel: być jedną z najbardziej prestiżowych winnic w Hiszpanii i w Europie.  

Winnica

Winnica założona w 1984 roku - dziś eksportuje do ponad 60 krajów na różnych kontynentach, promując produkcję rzemieślniczą i naturalną uprawę z jednymi z najniższych plonów z hektara na świecie. Rzemiosło i sztuka w każdej butelce, szacunek i troska o winnice, niska wydajność, długa, cierpliwa praca przy każdym winie - to atuty gwarantujące doskonałą jakość.

Winorośle nie są nawadniane, co szanuje naturalne warstwy wodonośne, osiągając poziom koncentracji, który sprawia, że wina Valduero starzeją się powoli i dojrzewają przez lata z czasem i pasją.

Szczepy

Valduero to pionierzy w sadzeniu winogron albillo. W 1990 r winnica wyprodukowała swoje pierwsze białe wino, które zostało od razu nagrodzone w Niemczech, Szwajcarii i USA. Teraz Valduero Blanco jest wymieniane przez magazyn Vinum jako jedno z 10 najlepszych białych win w Hiszpanii, a przez magazyn Decanter jako jeden z 20 najlepszych białych win w Europie. Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor.

Szczególnym szacunkiem otoczone są również winorośle tempranillo, uprawiane na wysokich terenach z bardzo niskimi plonami. Ponad 30 lat temu Yolanda przeprowadziła selekcję, tworząc plantacje wolne od pestycydów i nawozów chemicznych, gdzie winorośl rośnie naturalnie bez uszczuplania warstw wodonośnych tego obszaru. 

Historia

Firma Valduero powstała w 1984 roku, będąc jedną z pionierskich winnic Ribera Del Duero, utworzona przez Gregorio García Álvarez (inżynier przemysłowy), Yoladę (agronom i magister enologii) i Carolinę García Viadero (absolwentka historii sztuki i MBA). Tworzą zespół partnerów, którzy podejmują długą i pełną sukcesów drogę, z mnóstwem międzynarodowych nagród i wielkiego uznania dla swoich win, z których kilka należy do 10 najlepszych w Europie.

W 2006 roku rozpoczęto budowę podziemnej piwnicy, wykopanej w górach, w celu "zerowego" wydatku energetycznego. Podziemne sklepienia zapewniają starzenie wina w stałej temperaturze i wilgotności.

Klimat/Gleba

Winnice Valduero znajdują się w tzw. Złotym Trójkącie Ribera Del Duero: między Gumiel de Mercado i Villanueva de Gumiel w najwyższych punktach Robera Del Duero (między 800 a 900 metrów n.p.m.)

Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor i 140 ha tempranillo. Rośliny są naworzone obornikiem owczym - nigdy chemikaliami.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również