Czerwone wino Ribera del Duero jest uważane za jedno z najlepszych win w Hiszpanii. Valduero jest uważany na całym świecie za punkt odniesienia w winach wysokiej jakości.
I unacepa to prestiżowa linia win winnicy Vaduero. Z każdej winorośli otrzymuj się tylko jedną butelkę wina.
Pomysł na to wino narodził się w 2006 roku, kiedy Yolanda García Viadero (jedna z najlepszych hiszpańskich enologów), zobaczyła obszar 40-letniej winnicy o bardzo niskiej wydajności (2kg/ha) i bardzo charakterystycznych i małych gronach, których winogrona mają bardzo wysokie stężenie (odmiana tempranillo).
Po zakończeniu ręcznych zbiorów winogrona fermentują przez 9 dni w temperaturze od 23ºC do 28ºC, a następnie maceracja trwa 10 dni. Wykorzystywane są rodzime drożdże, które nadają charakter i osobowość Terroir.
Wino dojrzewa 18 miesięcy w dębowych beczkach różnego pochodzenia, natępnie minimum 1 rok w butelce.
I unacepa ma wiśniowoczerwony kolor. W nosie złożone aromaty wiśni i truskawki z nutami pieprzu, suchych ziół, skóry, wanilii oraz czekolady i tytoniu. Wino mocne, ale wyrafinowane na podniebieniu z gładkimi taninami, elegancką kwasowością i długim finiszem.
Polecane do czerwonych mięs, tłustych ryb, sera peklowanego, kiełbasy iberyjskiej.
Potencjał starzenia:: 20 lat.
Nagrody i wyróżnienia:
Decanter - 96 pkt
Wine Enthusiast - 92 pkt
Concours Mondial Bruxelles - złoty medal
Tim Atkin - 93 pkt