Bodegas Valduero - o producencie wina

manufacturer-picture

Jest to historia wyjątkowego trio, utworzonego przez Gregorio García Álvarez, Yolandę i Carolinę García Viadero.  Razem, mają tylko jeden cel: być jedną z najbardziej prestiżowych winnic w Hiszpanii i w Europie.  

Winnica

Winnica założona w 1984 roku - dziś eksportuje do ponad 60 krajów na różnych kontynentach, promując produkcję rzemieślniczą i naturalną uprawę z jednymi z najniższych plonów z hektara na świecie. Rzemiosło i sztuka w każdej butelce, szacunek i troska o winnice, niska wydajność, długa, cierpliwa praca przy każdym winie - to atuty gwarantujące doskonałą jakość.

Winorośle nie są nawadniane, co szanuje naturalne warstwy wodonośne, osiągając poziom koncentracji, który sprawia, że wina Valduero starzeją się powoli i dojrzewają przez lata z czasem i pasją.

Szczepy

Valduero to pionierzy w sadzeniu winogron albillo. W 1990 r winnica wyprodukowała swoje pierwsze białe wino, które zostało od razu nagrodzone w Niemczech, Szwajcarii i USA. Teraz Valduero Blanco jest wymieniane przez magazyn Vinum jako jedno z 10 najlepszych białych win w Hiszpanii, a przez magazyn Decanter jako jeden z 20 najlepszych białych win w Europie. Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor.

Szczególnym szacunkiem otoczone są również winorośle tempranillo, uprawiane na wysokich terenach z bardzo niskimi plonami. Ponad 30 lat temu Yolanda przeprowadziła selekcję, tworząc plantacje wolne od pestycydów i nawozów chemicznych, gdzie winorośl rośnie naturalnie bez uszczuplania warstw wodonośnych tego obszaru. 

Historia

Firma Valduero powstała w 1984 roku, będąc jedną z pionierskich winnic Ribera Del Duero, utworzona przez Gregorio García Álvarez (inżynier przemysłowy), Yoladę (agronom i magister enologii) i Carolinę García Viadero (absolwentka historii sztuki i MBA). Tworzą zespół partnerów, którzy podejmują długą i pełną sukcesów drogę, z mnóstwem międzynarodowych nagród i wielkiego uznania dla swoich win, z których kilka należy do 10 najlepszych w Europie.

W 2006 roku rozpoczęto budowę podziemnej piwnicy, wykopanej w górach, w celu "zerowego" wydatku energetycznego. Podziemne sklepienia zapewniają starzenie wina w stałej temperaturze i wilgotności.

Klimat/Gleba

Winnice Valduero znajdują się w tzw. Złotym Trójkącie Ribera Del Duero: między Gumiel de Mercado i Villanueva de Gumiel w najwyższych punktach Robera Del Duero (między 800 a 900 metrów n.p.m.)

Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor i 140 ha tempranillo. Rośliny są naworzone obornikiem owczym - nigdy chemikaliami.

rok założenia
1984
spec-icon
380 000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Hiszpania
spec-icon
wiodący szczep
tempranillo
spec-icon
150 ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Blanco Criado Sobre Lias 2021
  • Albillo Mayor
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Albillo Mayor Region: Ribera del Duero
116,99 zł
Valduero - Finca Azaya 2019
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Valduero - Finca Azaya 2019

16979
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania  Zawartość alkoholu: 14,0% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Ribera del Duero
156,99 zł
I Unacepa 2016
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Valduero - I Unacepa 2016

16980
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania  Zawartość alkoholu: 14,0% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Ribera del Duero
176,99 zł
6 Anos Reserva Premium
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania  Zawartość alkoholu: 14,0% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo 100% Region: Ribera del Duero
399,00 zł