La Conreria d'Scala Dei - o producencie wina
Ekologiczna winiarnia założona przez w 1997 roku przez trzech przyjaciół w charakterystycznej wiosce Escaladei - kolebce Prioratu. Wina te, cieszące się międzynarodowym uznaniem, są prawdziwym odzwierciedleniem historii i kultury tego regionu winiarskiego.
Winnica
Priorat to miejsce zaskakujące swoją wyjątkową orografią. To region, którego życie gospodarcze i społeczne koncentruje się wokół rolniczego powołania. Ze względu na panujące tam wyjątkowe warunki, można w nim produkować jedne z najlepszych win świata. Nazwa winnicy zawiera w sobie historię i przywołuje tysiącletnią tradycję. Dumni z tej ziemi właściciele, ze szczególną starannością zwracają uwagę na winorośle różnych odmian rozproszone w różnych częściach regionu, aby móc stworzyć winorośl z własną osobowością. Ich ideą jest podążać z duchem czasu, aby przekazać esencję młodej i nowoczesnej winnicy, nawiązującej do tradycji. Dzięki starannej selekcji winorośli i winogron na 52 hektarach oraz ciężkiej pracy włożonej w każdą z 130 000 butelek, które produkuje się tu rocznie, udaje się oddać wyjątkowego ducha Prioratu.
Historia
W Escaladei narodził początek winiarstwa w Prioracie. Datuje się go na rok 1194, kiedy to Zakon Kartuzów przybył i osiedlił się na ziemiach nadanych przez króla Alfonsa I Wstydliwego. Dziś jest to dobrze znany region winiarski na całym świecie ze względu na charakterystyczne wina pochodzące z wyjątkowej gleby i niesamowitego krajobrazu, a także heroicznej uprawy winorośli. La Conreria d'Scala Dei jest zanurzona w tym spektakularnym historycznym otoczeniu. Została założona w 1997 roku przez trzech przyjaciół, enologa, nauczyciela i księdza, którzy spełnili swoje marzenie o własnej winnicy.
Szczepy
Uprawiane odmiany winogron: garnatxa negra, garnatxa blanca, syrah, merlot i carinyena.
Klimat / Gleba
Winnice zajmują powierzchnię 52 hektarów w całym Prioracie, na wysokości od 200 do 700 metrów nad poziomem morza. Ta różnorodność wysokości, gleb i mikroklimatów daje winiarzom szerokie spektrum dojrzewania winogron i pozwala produkować wysokiej jakości wina. W pracy kierują się prawdziwym szacunkiem dla środowiska, produkując wina organiczne, które odzwierciedlają terroir i duszę Prioratu.
1997
butelek rocznie
Hiszpania
garnatxa
uprawy latorości winnej