La Conreria - Escaladei vi de Vila 2017 magnum...
La Conreria - Escaladei vi de Vila 2017 magnum 1,5l

La Conreria - Escaladei vi de Vila 2017 magnum 1,5l

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Priorat
Szczep
Garnatxa Negra
Objętość
1500ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15%
Temperatura podawania
14-16 °C

499,99 zł

Opis

Wersja magnum doskonałego wina z winnicy La Conreria.

Wino ze szczepów garnacha negra (75%) i cariñena (25%). Winogrona dojrzewały w winnicach Escaladei, “Dragon Kahn” i “Mas d’en Just” w prestiżowym regionie Priorat w Hiszpanii. 

W winie czuć intensywna wiśnię. Aromat mocnych i świeżych czarnych owoców, nuty śliwek, tytoniu, przypraw i ziół śródziemnomorskich. W ustach słodkie i intensywne, bardzo dobra kwasowość, dojrzała tanina, w końcówce mineralne.

Na talerzu wino dobrze łączy się z serami, mięsem czerwonym i białym, dziczyzną i gulaszem.

Winifikacja: fermentacja w temperaturze 23-28°C w zbiornikach 600L przez 21 dni. Następnie wino dojrzewało przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 500 - 300 l. Ostatecznej dojrzałości nabierało w butelce przez 48 miesięcy.

Wino dostępne także w butelce 750ml

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

La Conreria d'Scala Dei

Ekologiczna winiarnia założona przez w 1997 roku przez trzech przyjaciół w charakterystycznej wiosce Escaladei - kolebce Prioratu. Wina te, cieszące się międzynarodowym uznaniem, są prawdziwym odzwierciedleniem historii i kultury tego regionu winiarskiego.

Winnica

Priorat to miejsce zaskakujące swoją wyjątkową orografią. To region, którego życie gospodarcze i społeczne koncentruje się wokół rolniczego powołania. Ze względu na panujące tam wyjątkowe warunki, można w nim produkować jedne z najlepszych win świata. Nazwa winnicy zawiera w sobie historię i przywołuje tysiącletnią tradycję. Dumni z tej ziemi właściciele, ze szczególną starannością zwracają uwagę na winorośle różnych odmian rozproszone w różnych częściach regionu, aby móc stworzyć winorośl z własną osobowością. Ich ideą jest podążać z duchem czasu, aby przekazać esencję młodej i nowoczesnej winnicy, nawiązującej do tradycji. Dzięki starannej selekcji winorośli i winogron na 52 hektarach oraz ciężkiej pracy włożonej w każdą z 130 000 butelek, które produkuje się tu rocznie, udaje się oddać wyjątkowego ducha Prioratu.

Historia

W Escaladei narodził początek winiarstwa w Prioracie. Datuje się go na rok 1194, kiedy to Zakon Kartuzów przybył i osiedlił się na ziemiach nadanych przez króla Alfonsa I Wstydliwego. Dziś jest to dobrze znany region winiarski na całym świecie ze względu na charakterystyczne wina pochodzące z wyjątkowej gleby i niesamowitego krajobrazu, a także heroicznej uprawy winorośli. La Conreria d'Scala Dei jest zanurzona w tym spektakularnym historycznym otoczeniu. Została założona w 1997 roku przez trzech przyjaciół, enologa, nauczyciela i księdza, którzy spełnili swoje marzenie o własnej winnicy.

Szczepy

Uprawiane odmiany winogron: garnatxa negra, garnatxa blanca, syrah, merlot i carinyena.

Klimat / Gleba

Winnice zajmują powierzchnię 52 hektarów w całym Prioracie, na wysokości od 200 do 700 metrów nad poziomem morza. Ta różnorodność wysokości, gleb i mikroklimatów daje winiarzom szerokie spektrum dojrzewania winogron i pozwala produkować wysokiej jakości wina. W pracy kierują się prawdziwym szacunkiem dla środowiska, produkując wina organiczne, które odzwierciedlają terroir i duszę Prioratu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również