Wino powstało ze szczepu garnacha blanca. Wino ma intensywny aromat owoców pestkowych, nuty kadzidła, siana oraz mięty. Czuć aromat marcepanu. W ustach lekko garbnikowe przy zrównoważonej kwasowości, można wyczuć drewno, które podkreśla charakter wina. Długi i przyjemny finisz. Na talerzu wino dobrze będzie pasowało do ryb, owoców morza, dań z ryżem, serów i białego mięsa.
Winifikacja: pierwsza część fermentacji z udziałem rodzimych drożdży, następnie maceracja ze skórkami przez 48 godzin. Fermentacja w temperaturze 15°C w 400-litrowych beczkach z francuskiego dębu. Dojrzewanie na osadzie w tej samej beczce przez 9 miesięcy.
To wyjątkowe wino jest produkowane w limitowanych ilościach. Wino z certyfikatem ekologicznym, wegańskie.
Nagrody i wyróżnienia:
Srebrny Medal i 93 punkty od magazynu Decanter 2021
Wino wyróżnione jako białe objawienie w przewodniku Guía Peñín 2020