Celler Pasanau to mała rodzinna winiarnia z Prioratu, zajmująca się produkcją win z osobowością. Producentom zależy na tym, aby każde wino wyrażało terroir, z którego pochodzi.
Winnica
Ta wioska pochodzenia arabskiego, położona u podnóża parku przyrody Sierra de Montsant, znajduje się 743 m n.p.m. Z winnicy można podziwiać imponujące widoki na klify na południe od Sierra de Montsant oraz pola i wioski należące do Denominancio d'Orgin Qualifield Priorat.
DOQ Priorat to bardzo mały i górzysty obszar we wnętrzu prowincji Tarragona, przecięty dorzeczami rzek Siurana, Montsant i Cortiella. Jego środowisko ma bardzo wyraźne i zróżnicowane cechy: złożoną orografię, gleby łupkowe, klimat śródziemnomorski, trudną dostępność i bardzo silną osobowość.
Wszystkie winnice Pasanau znajdują się na terenie gminy La Morera de Montsant. Gleby są bardzo zróżnicowane: od łupków zwanych „Licorella” po wapienne żwiry u podnóża pasma górskiego Montsant. Wina PASANAU od samego początku cieszyły się bardzo dobrą akceptacją zarówno wśród konsumentów, jak i znawców wina. Co roku otrzymują doskonałe oceny od magazynów specjalistycznych, z których większość plasuje się w przedziale między 90 a 97 punktów, w zależności od rocznika.
Szczepy
W winnicy uprawiane są szczepy: grenache, cabernet sauvign, merlot, cabernet franc.
Historia
Od wieków rodzina Pasanau uprawia winorośle w Prioracie. Pod koniec XIX wieku filoksera spustoszyła wszystkie winnice. Juan Pasanau odzyskał rodzinne ziemie i ponownie zasadził winnice.
W latach 80-tych jego wnuk Ricard przejął ziemię, nabywając inne nieruchomości, wprowadzając nowe odmiany i nowe metody uprawy. Od tego czasu winnica potroiła swoją początkową produkcję. Dziś jej celem jest utrzymać produkcję na poziomie około 40 000 butelek rocznie, z czego 80% trafia na główne rynki międzynarodowe.
Przy produkcji wina stosuje się metodę opierającą się na tradycyjnych sposobach stosowanych na tym obszarze: maceracja przedfermentacyjna, rozpoczęcie fermentacji przez własne drożdże, wstępne napowietrzanie, codzienne pompowanie, kontrola temperatury rozpoczynająca się od 28-30°C i koniec maceracji po 20 dniach, przekraczający w niektórych przypadkach 30 dni.
Fermentacja malolaktyczna prowadzona jest przed nastaniem pierwszych zimowych chłodów. Do starzenia używa się dębowych beczek. Po okresie homogenizacji wino jest butelkowane bez użycia filtrów polerskich, dzięki czemu wino zachowuje wszystkie swoje właściwości.
Zaleca się dekantację win w celu podniesienia ich wszystkich walorów.
Klimat / Gleba
W winnicy znajdują się gleby llicorella i gleby piaskowcowe powstałe w wyniku erozji zlepieniowych skał macierzystych Sierra de Montsant. Mikroklimat różni się w zależności od wysokości i orientacji: od słonecznych winnic w dolinie do przewiewnego i świeżego powietrza w pobliżu góry.
Pasanau to winnica uprawiana ekologicznie, zwalczanie chwastów odbywa się za pomocą narzędzi mechanicznych. Do kompostu wykorzystywane są produkty organiczne, a stosowane pestycydy to sproszkowana siarka i mieszanka Bordeaux. Do orki starszych winnic, trudniejszych w obsłudze nowoczesnymi maszynami, używa się muła. Przycinanie zimowe pozostawia tylko dwa pąki, a cięcie przeprowadza się również wiosną.