Wino powstało z odmian Cariñena 60% i Grenache negra 40%. Winogrona dojrzewały w kilku winnicach w prestiżowym regionie Priorat w Hiszpanii.
Wino ma świeży zapach czerwonych owoców, czuć też nuty śródziemnomorskich ziół i kwiatów, przesłonięte subtelnymi nutami dymu. W ustach pełne i bardzo świeże, pozostaje żywe w posmaku.
Wino dobrze łączy się z serami, wędlinami, czerwonym mięsem, dziczyzną, gulaszem i rybami.
Zaleca się dekantować ok. 1 godziny przed degustacją.
Winifikacja: pierwsza część fermentacji z udziałem rodzimych drożdży, następnie maceracja na zimno i fermentacja na skórkach. Potem wino dojrzewało 12 miesięcy w 500-litrowych beczkach z dębu francuskiego i austriackiego. Dojrzewało w piwnicy minimum 18 miesięcy.
Nagrody i wyróżnienia:
Wino otrzymało 97 pkt oraz wyróżnienie Best in Show od magazynu Decanter 2021 i znalazło się wśród 50 najlepszych win na świecie. Złoty medal na konkursie Mundial de Bruselas 2021
Wino dostępne także w wersji magnum!