Familia Fernandez Rivera - o producencie wina

Jeśli mielibyśmy wskazać producenta, który najbardziej przyczynił się do wypromowania win znad rzeki Duero to, obok oczywiście słynnej posiadłości Vega Sicilia, musiałby to być Alejandro Fernándes.
Winnica
Założona przez Alejandro Fernándesa w 1972 roku posiadłość powstała jeszcze przed ukonstytuowaniem się oficjalnej apelacji Ribera del Duero, a produkowane wino Tinto Pesquera szybko stało się przedmiotem pożądania na całym świecie.
Szczepy
Producent posiada dzisiaj 220 hektarów upraw, a mówiąc o Ribera del Duero skupiamy się oczywiście na najważniejszej lokalnej odmianie Tinto Fino (jak zwane jest tutaj Tempranillo).
Historia
Alejandro Fernándes był z wykształcenia inżynierem i pieniądze uzyskane ze sprzedaży patentu postanowił zainwestować w starą winiarnię w rodzinnej Pesquerze. Gdy wraz z żoną Esperanzą Rivera zakładał firmę w 1972r., liczbę winiarskich projektów w okolicy można było policzyć na jednej ręce. Dopiero dekadę później powstała zresztą sama apelacja Ribera del Duero. Amerykański krytyk Robert Parker, wówczas najbardziej wpływowa osobistość w winiarskim świecie, w 1985r. nazwał Tinto Pesquera „hiszpańskim Petrusem” (nawiązując oczywiście do słynnej etykiety z Bordeaux), co wydatnie przyczyniło się do wzrostu renomy posiadłości. Obecnie rodzina posiada również drugą posiadłość w Ribera del Duero – Condada do Haza, a także winiarnie Dehesa La Granja (też nad Duero, ale znacznie bliżej granicy z Portugalią) oraz El Vinculo w regionie La Mancha. Od 1982r. rodzina produkuje również wino Janús Pesquera, powstające jedynie w najlepszych rocznikach z najwyżej położonych winnic.
Klimat / Gleba
Klimat regionu Ribera del Duero można określić mianem ekstremalnego. Mamy tu bowiem upalne, suche letnie miesiące i mroźne, nierzadko śnieżne zimy, a również dzienne różnice temperatur są spore. Wszystko dlatego, że apelacja jest położona całkiem wysoko (winnice dochodzą do 1000 m.n.p.m.). Gdy dodamy do tego skalistą glebę z jedynie cienką warstwą humusu widzimy, w jak trudnych warunkach muszą radzić sobie winorośle.
1972
butelek rocznie
Hiszpania
Tempranillo
uprawy latorości winnej