Virgen De Las Vinas - o producencie wina

Winnica
Założona w 1961 roku piwnica win i oliwy z oliwek Virgen de las Viñas w mistrzowski sposób łączy tradycyjne przetwarzanie i produkcję z najnowocześniejszymi innowacjami technicznymi, dzięki czemu jest liderem w branży winiarskiej.
Może pochwalić się szeroką gamą produktów wysokiej jakości, otrzymując niezliczoną ilość nagród krajowych i międzynarodowych. Jest również posiadaczem surowych certyfikatów jakościowych i środowiskowych, takich jak BRC, IFS Food i ISO14001
Winnica Virgen de las Viñas i tłocznia oliwy z oliwek znajduje się w Kastylii-La Mancha w gminie Tomelloso, w prowincji Ciudad Real, w La Mancha.
Szczepy
Virgen de las Viñas produkuje swoje wina z białych szczepów Airén, Macabeo, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Uprawiane odmiany czerwonych winogron to: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Moravia, Tinto Velasco, Merlot i Syrah.
Historia
W 1961 roku została założona Spółdzielnia Winiarska Virgen de las Viñas przez 15 współpracowników. Od tej pory cieszy się stałym i wykładniczym wzrostem zarówno pod względem wielkości produkcji, jak i liczby współpracowników.
w 1995 r zrekonstruowano starą winiarnię, w której obecnie znajduje się Muzeum Etnologiczne.
Od 2002 roku niezwykła transformacja technologiczna pozwoliła na znaczne podniesienie jakości i wydajności obiektów, zadowalająco spełniając wymagania rynku.
W 2013 roku padł rekord: 250 milionów kilogramów przerobionych winogron.
Klimat/Gleba
Klimat jest kontynentalny, typowy dla wnętrza Półwyspu Iberyjskiego. Jest to klimat suchy, z opadami około 300-400 mm rocznie. Średnia temperatura wynosi 14,5 ° Zazwyczaj można odnotować ponad 3000 godzin słonecznych rocznie.
Gleba: przeważnie piaszczysta tekstura gliny z warstwami wapienia. Gleby łatwe w uprawie, bardzo porowate i przepuszczalne, co w połączeniu z warunkami klimatycznymi pozwala uzyskać winogrona o wyjątkowej jakości i stanie dojrzałości.