Godelia Bodegas y Vinedos - o producencie wina

Projekt bazujący na szczepach Mencia i Godello, zlokalizowany w regionie Bierzo w prowincji León. Wizytówką samego regionu jest zielona przyroda, miasto Ponferrada i oczywiście wina. Z kolei wizytówką Godelli są winnice z winoroślami o średnim wieku około 50 lat, budynek winiarni zlokalizowany przy szlaku św. Jakuba prowadzącym do Santiago de Compostela i Muszla św. Jakuba na etykiecie!
Winnica
Bodegas Godelia to, jak na warunki hiszpańskie mniejszy producent znajdująca się w prowincji Bierzo, na styku regionów Kastylia Leon i Galicji, znajdujących się w północno-zachodniej części Hiszpanii. Przez wielu uznana za jedną z najpiękniejszych w kraju, ze względu na górzyste otoczenie oraz spektakularny przełom pobliskiej rzeki Sil. Region Bierzo historycznie oblegany przez poszukiwaczy złota, dzisiaj ku uciesze entuzjastów wina produkuje świetne białe i czerwone wina z typowo lokalnych szczepów.
Szczepy
Bodegas Godelia kultywuje jedynie trzy szczepy. Kluczowa jest Mencia, z której powstają czerwone, dobrze zbudowane wina o wyraźnym aromacie czerwonych owoców i nut kwiatowych. Mencia występuje właściwie wyłącznie w Hiszpanii i Portugalii. Kolejnym szczepem jest białe Godello, które uprawia się wyłącznie na prowincji Bierzo i części sąsiadującego regionu Galicja. Uzupełnieniem jest Doña Blanca, uprawiana wyłącznie w Bierzo.
Historia
Chociaż Bodegas Godelia powstała lekko ponad 10 lat temu, to rodzina García Rodríguez z rolnictwem związana jest od wielu pokoleń. To umożliwiło stworzenie koncepcji opartej o tradycję, region i poszanowanie natury.
Klimat / Gleba
Według właścicieli o wyjątkowości win z Bodegas Godelia stanowią trzy składowe podłoża, na której uprawiane jest winorośle. Pierwszy to łupek, nadający mineralność i kwasowość, druga jest glina odpowiadająca za retencję wody i składników mineralnych. Ostatnim elementem są kamienie oraz kwarcyty umożliwiające odpowiedni drenaż oraz ekspansję korzeni.
2009
butelek rocznie
Hiszpania
Mencia
uprawy latorości winnej