BRAK W MAGAZYNIE.
Godelia Viernes to czerwone wino wytrawne z D.O. Bierzo wykonane przez Bodegas Godelia. Wino wyprodukowane w 100% z winogron mencía pochodzących z jednej parceli, z winorośli w wieku od 12 do 21 lat. Parcela położona na wysokości 500-700 metrów nad poziomem morza. Winogrona są dokładnie selekcjonowane w winnicy. Zbiór odbywa się ręcznie. Winogrona są delikatnie odszypułkowane i przechodzą cały proces produkcji w pojemnikach ze stali nierdzewnej o pojemności 150 hl. Wino fermentuje i maceruje ze skórkami od 12 do 15 dni. Przez 4 miesiące dojrzewa na osadzie.
W kieliszku mamy czystą, młodą wersję menci z kilkunastoletnich winorośli. Wybór tego wina, to dobry sposób na poznanie win ze szczepu mancia. Vernes ma wiśniowy kolor z fioletowym brzegiem. Intensywny nos z aromatami świeżych dzikich owoców, wiśni, śliwek, wraz z nutami kwiatowymi i lekkim niuansem mineralnym. Na podniebieniu wino jest smaczne, świeże i eleganckie, lekko nacechowane miękkimi taninami. Finisz długi i trwały.
Wino Viernes polecane jest do ryżu z mięsem, wędlin, faszerowanego bakłażana oraz do pieczonego drobiu i dziczyzny. Będzie także smakowało z dobrze przyprawionym gulaszem (mencia uwielbia odrobinę papryki) i daniami kuchni marokańskiej. Dobry towarzysz do dań z grilla, jak i do samodzielnego picia.
Wino opatrzone kilkoma rodzajami etykiet. Wysyłane losowo.