WINO
Apelacja Bierzo jeszcze do niedawna pozostawała kompletnie nieznanym zakątkiem na zachodnich peryferiach Kastylii i Leonu, właściwie bliższym już egzotycznej i chłodnej Galicji. Teraz jest gwiazdą, która robi błyskotliwą karierę w świecie wina, a to wszystko za sprawą lokalnego szczepu mencia.
Charakteryzuje się on wyraźnym aromatem owocowym i wysoką kwasowością. Wersje beczkowane dobrze się starzeją. Winogrona te okrzyknięto nawet hiszpańskim pinot noir! Zatem mencię wypada znać, zapraszamy na spotkanie z nową iberyjską gwiazdą, w dojrzałej odsłonie z bodegi Godelia.
DEGUSTACJA
Tu dzieje się naprawdę dużo! W kieliszku dzięki dużej zawartości antocyjanów Godelia Tinto ma intensywną, głęboką barwę w granatowych i fioletowych odcieniach. Równie imponujący jest mocny bukiet zapachów! Kwiaty i owoce z wiśnią, granatem i jeżyną na pierwszym planie. Jest też lukrecja i goździki, pochodzące od beczki. Na podniebieniu średniej wagi i budowy, zachowuje energetyzującą owocowość w smaku. Nieźle kwasowa i ściągająca, zatem doskonale pasuje do jedzenia! Wino zdecydowanie warto przelać do karafki na dobrą chwilę przed podaniem.
JEDZENIE
Sara Courel Freijo, export manager w Bodegas Godelia poleca do naszego Wina Miesiąca dania mięsne, gulasz, a w szczególności duszone mięso z dziczyzny. Mencia popisowo radzi sobie z marynowaniem mięsa! Wysoka kwasowość i garbnik zachęcają też do spróbowania jak mencia odnajdzie się w towarzystwie ulubionego sera długodojrzewającego. Dla niezdecydowanych hiszpańska klasyka w postaci queso iberico lub manchego. Dla wegetarian grzybowe risotto, papryka i modra kapusta.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Bodegas Godelia - Tinto Mencia Tinto Crianza 2016, 2017
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Hiszpania
- Region
- D.O. Bierzo
- Szczep
- Mencia
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 14,5%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina

Godelia Bodegas y Vinedos
Projekt bazujący na szczepach Mencia i Godello, zlokalizowany w regionie Bierzo w prowincji León. Wizytówką samego regionu jest zielona przyroda, miasto Ponferrada i oczywiście wina. Z kolei wizytówką Godelli są winnice z winoroślami o średnim wieku około 50 lat, budynek winiarni zlokalizowany przy szlaku św. Jakuba prowadzącym do Santiago de Compostela i Muszla św. Jakuba na etykiecie!
Winnica
Bodegas Godelia to, jak na warunki hiszpańskie mniejszy producent znajdująca się w prowincji Bierzo, na styku regionów Kastylia Leon i Galicji, znajdujących się w północno-zachodniej części Hiszpanii. Przez wielu uznana za jedną z najpiękniejszych w kraju, ze względu na górzyste otoczenie oraz spektakularny przełom pobliskiej rzeki Sil. Region Bierzo historycznie oblegany przez poszukiwaczy złota, dzisiaj ku uciesze entuzjastów wina produkuje świetne białe i czerwone wina z typowo lokalnych szczepów.
Szczepy
Bodegas Godelia kultywuje jedynie trzy szczepy. Kluczowa jest Mencia, z której powstają czerwone, dobrze zbudowane wina o wyraźnym aromacie czerwonych owoców i nut kwiatowych. Mencia występuje właściwie wyłącznie w Hiszpanii i Portugalii. Kolejnym szczepem jest białe Godello, które uprawia się wyłącznie na prowincji Bierzo i części sąsiadującego regionu Galicja. Uzupełnieniem jest Doña Blanca, uprawiana wyłącznie w Bierzo.
Historia
Chociaż Bodegas Godelia powstała lekko ponad 10 lat temu, to rodzina García Rodríguez z rolnictwem związana jest od wielu pokoleń. To umożliwiło stworzenie koncepcji opartej o tradycję, region i poszanowanie natury.
Klimat / Gleba
Według właścicieli o wyjątkowości win z Bodegas Godelia stanowią trzy składowe podłoża, na której uprawiane jest winorośle. Pierwszy to łupek, nadający mineralność i kwasowość, druga jest glina odpowiadająca za retencję wody i składników mineralnych. Ostatnim elementem są kamienie oraz kwarcyty umożliwiające odpowiedni drenaż oraz ekspansję korzeni.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również