Bodegas Godelia - Libamus 2015
Bodegas Godelia - Libamus 2015

Bodegas Godelia - Libamus 2015

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
D.O. Bierzo
Szczep
Mencia
Objętość
500ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15%
Temperatura podawania
14-16 °C

99,99 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE

Jedyna słodka mencía na świecie!

Bez wątpienia najbardziej ekskluzywny produkt marki Godelia! Wino słodkie, czerwone ze szczepu mencia.

Produkcja tego wina wymagała czasu, precyzji, winiarskiego kunsztu. Winogrona zebrane z 80-letnich krzewów. Zbiór ręczny. Najpierw surowa i drobiazgowa selekcja przejrzałych winogron w winnicy. Delikatne odszypułkowanie i winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej o pojemności 30 hl. Kriomaceracja w 5ºC przez 10 dni. Następnie kontrolowana fermentacja w temperaturze 20 ºC. Zatrzymanie fermentacji przez schłodzenie do 5ºC. Maceracja ze skórkami przez 30 dni. Wino dojrzewało przez 8 miesięcy w 400-litrowych beczkach z drobnoziarnistego dębu francuskiego. Tak narodził się Libamus!

Naturalnie słodkie wino, o aromatach czerwonych owoców z mineralnym tłem i idealną równowagą między słodyczą a kwasowością. Na podniebieniu wino jest słodkie, skoncentrowane, świeże i eleganckie z aksamitnym finiszem.

Libamus najlepiej smakuje do deserów czekoladowych i serów pleśniowych, ale także - co może zaskoczyć - do dań z dziczyzny! Wyniki są niesamowite ;)

Pić w temperaturze 15ºC

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Godelia Bodegas y Vinedos

Projekt bazujący na szczepach Mencia i Godello, zlokalizowany w regionie Bierzo w prowincji León. Wizytówką samego regionu jest zielona przyroda, miasto Ponferrada i oczywiście wina. Z kolei wizytówką Godelli są winnice z winoroślami o średnim wieku około 50 lat, budynek winiarni zlokalizowany przy szlaku św. Jakuba prowadzącym do Santiago de Compostela i Muszla św. Jakuba na etykiecie!

Winnica

Bodegas Godelia to, jak na warunki hiszpańskie mniejszy producent znajdująca się w prowincji Bierzo, na styku regionów Kastylia Leon i Galicji, znajdujących się w północno-zachodniej części Hiszpanii. Przez wielu uznana za jedną z najpiękniejszych w kraju, ze względu na górzyste otoczenie oraz spektakularny przełom pobliskiej rzeki Sil. Region Bierzo historycznie oblegany przez poszukiwaczy złota, dzisiaj ku uciesze entuzjastów wina produkuje świetne białe i czerwone wina z typowo lokalnych szczepów. 

Szczepy

Bodegas Godelia kultywuje jedynie trzy szczepy. Kluczowa jest Mencia, z której powstają czerwone, dobrze zbudowane wina o wyraźnym aromacie czerwonych owoców i nut kwiatowych. Mencia występuje właściwie wyłącznie w Hiszpanii i Portugalii. Kolejnym szczepem jest białe Godello, które uprawia się wyłącznie na prowincji Bierzo i części sąsiadującego regionu Galicja. Uzupełnieniem jest Doña Blanca, uprawiana wyłącznie w Bierzo. 

Historia

Chociaż Bodegas Godelia powstała lekko ponad 10 lat temu, to rodzina García Rodríguez z rolnictwem związana jest od wielu pokoleń. To umożliwiło stworzenie koncepcji opartej o tradycję, region i poszanowanie natury.

Klimat / Gleba

Według właścicieli o wyjątkowości win z Bodegas Godelia stanowią trzy składowe podłoża, na której uprawiane jest winorośle. Pierwszy to łupek, nadający mineralność i kwasowość, druga jest glina odpowiadająca za retencję wody i składników mineralnych. Ostatnim elementem są kamienie oraz kwarcyty umożliwiające odpowiedni drenaż oraz ekspansję korzeni. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również