Jest to historia wyjątkowego trio, utworzonego przez Gregorio García Álvarez, Yolandę i Carolinę García Viadero. Razem, mają tylko jeden cel: być jedną z najbardziej prestiżowych winnic w Hiszpanii i w Europie.
Winnica
Winnica założona w 1984 roku - dziś eksportuje do ponad 60 krajów na różnych kontynentach, promując produkcję rzemieślniczą i naturalną uprawę z jednymi z najniższych plonów z hektara na świecie. Rzemiosło i sztuka w każdej butelce, szacunek i troska o winnice, niska wydajność, długa, cierpliwa praca przy każdym winie - to atuty gwarantujące doskonałą jakość.
Winorośle nie są nawadniane, co szanuje naturalne warstwy wodonośne, osiągając poziom koncentracji, który sprawia, że wina Valduero starzeją się powoli i dojrzewają przez lata z czasem i pasją.
Szczepy
Valduero to pionierzy w sadzeniu winogron albillo. W 1990 r winnica wyprodukowała swoje pierwsze białe wino, które zostało od razu nagrodzone w Niemczech, Szwajcarii i USA. Teraz Valduero Blanco jest wymieniane przez magazyn Vinum jako jedno z 10 najlepszych białych win w Hiszpanii, a przez magazyn Decanter jako jeden z 20 najlepszych białych win w Europie. Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor.
Szczególnym szacunkiem otoczone są również winorośle tempranillo, uprawiane na wysokich terenach z bardzo niskimi plonami. Ponad 30 lat temu Yolanda przeprowadziła selekcję, tworząc plantacje wolne od pestycydów i nawozów chemicznych, gdzie winorośl rośnie naturalnie bez uszczuplania warstw wodonośnych tego obszaru.
Historia
Firma Valduero powstała w 1984 roku, będąc jedną z pionierskich winnic Ribera Del Duero, utworzona przez Gregorio García Álvarez (inżynier przemysłowy), Yoladę (agronom i magister enologii) i Carolinę García Viadero (absolwentka historii sztuki i MBA). Tworzą zespół partnerów, którzy podejmują długą i pełną sukcesów drogę, z mnóstwem międzynarodowych nagród i wielkiego uznania dla swoich win, z których kilka należy do 10 najlepszych w Europie.
W 2006 roku rozpoczęto budowę podziemnej piwnicy, wykopanej w górach, w celu "zerowego" wydatku energetycznego. Podziemne sklepienia zapewniają starzenie wina w stałej temperaturze i wilgotności.
Klimat/Gleba
Winnice Valduero znajdują się w tzw. Złotym Trójkącie Ribera Del Duero: między Gumiel de Mercado i Villanueva de Gumiel w najwyższych punktach Robera Del Duero (między 800 a 900 metrów n.p.m.)
Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor i 140 ha tempranillo. Rośliny są naworzone obornikiem owczym - nigdy chemikaliami.