Bezkompromisowe dzieło winiarskie Petera Sissecka.
Podczas gdy inne wielkie hiszpańskie wina tracą swój międzynarodowy sukces, Pingus (pierwszy rocznik z 1995 roku) wciąż jest daleki od zakończenia swojej progresji na rynku. Bodega położona jest w sercu Ribera del Duero, największego z pięciu kontrolowanych obszarów regionu winiarskiego Kastylia i León, i otrzymała oficjalnie tytuł „Denominacion de Origen” w 1982 roku. Właściciel i inżynier rolnictwa Peter Sissek sam przeprowadza winifikację, korzystając ze wsparcia swojego przyjaciela i właściciela Château de Valadraud w Saint-Emilion, Jeana-Luca Thunevina.
Wprowadzając koncepcję mikrowinifikacji do Hiszpanii, Peter Sissek złamał wszelkie lokalne zasady produkcji wina. Winogrona wykorzystywane do produkcji wina Pingus są selekcjonowane ręcznie, wybierając najlepsze i odrzucając gorsze owoce. Późniejszy proces produkcji, wykonywany jest w otwartych kadziach z dębu francuskiego, a nie stalowych, jak w większości winnic w regionie.
Filozofia produkcji Petera Sesseck-a opiera się na ucieczce od przemysłowych metod stosowanych w sektorze i produkcji wina osobistego, z charakterem, w niewielkich ilościach. Jest to projekt bardzo ryzykowny i poddany nieprzewidywalności natury, ale pozwalający osiągnąć doskonałe wyniki. Ten sam zespół roboczy wykonuje wszystkie procesy produkcji, a każdy pracownik doskonale zna produkt i pracuje z zaangażowaniem, aby go udoskonalić. Według założyciela, to zaangażowanie jest niezbędne dla całego procesu.
Jeśli chodzi o charakter tej hiszpańskiej supergwiazdy, to okazuje się, że jest mocny, bogaty i niezwykle skoncentrowany, szczycący się wielką intensywnością aromatu oraz niezwykłą aksamitną gładkością. Znakomicie skonstruowany, oferuje delikatność, która jest potęgowana z każdym mijającym rocznikiem, co sugeruje wiele długich lat dojrzewania.
O pierwszym roczniku Pingus z 1995 roku Robert Parker oświadczył: „Jedno z najwspanialszych i najbardziej ekscytujących win, jakie kiedykolwiek próbowałem”
Kolejne roczniki tylko potwierdzają wielkość tego wina, przygotowywanego za każdym razem z wielką dbałością przez Petera Sisseka.
Obecnie, wina produkowane w winnicy Dominio de Pingus są bardzo doceniane na całym świecie, a sprzedaż zaledwie 6000 butelek Pingus rozlewanych każdego roku całkowicie zapewniona.
To specjalne wino jesteśmy w stanie zaserwisować do 72h od momentu złożenia zamówienia pod warunkiem jego dostępności.
W przypadku braku dostępności zwrócimy pełną kwotę przyjętej płatności.