Nowy produkt
Podczas gdy inne wielkie hiszpańskie wina tracą swój międzynarodowy sukces, Pingus (pierwszy rocznik z 1995 roku) wciąż jest daleki od zakończenia swojej progresji na rynku. Bodega położona jest w sercu Ribera del Duero, największego z pięciu kontrolowanych obszarów regionu winiarskiego Kastylia i León, i otrzymała oficjalnie tytuł „Denominacion de Origen” w 1982 roku. Właściciel i inżynier rolnictwa Peter Sissek sam przeprowadza winifikację, korzystając ze wsparcia swojego przyjaciela i właściciela Château de Valadraud w Saint-Emilion, Jeana-Luca Thunevina.
Wprowadzając koncepcję mikrowinifikacji do Hiszpanii, Peter Sissek złamał wszelkie lokalne zasady produkcji wina. Winogrona wykorzystywane do produkcji wina Pingus są selekcjonowane ręcznie, wybierając najlepsze i odrzucając gorsze owoce. Późniejszy proces produkcji, wykonywany jest w otwartych kadziach z dębu francuskiego, a nie stalowych, jak w większości winnic w regionie.
Filozofia produkcji Petera Sesseck-a opiera się na ucieczce od przemysłowych metod stosowanych w sektorze i produkcji wina osobistego, z charakterem, w niewielkich ilościach. Jest to projekt bardzo ryzykowny i poddany nieprzewidywalności natury, ale pozwalający osiągnąć doskonałe wyniki. Ten sam zespół roboczy wykonuje wszystkie procesy produkcji, a każdy pracownik doskonale zna produkt i pracuje z zaangażowaniem, aby go udoskonalić. Według założyciela, to zaangażowanie jest niezbędne dla całego procesu.
Jeśli chodzi o charakter tej hiszpańskiej supergwiazdy, to okazuje się, że jest mocny, bogaty i niezwykle skoncentrowany, szczycący się wielką intensywnością aromatu oraz niezwykłą aksamitną gładkością. Znakomicie skonstruowany, oferuje delikatność, która jest potęgowana z każdym mijającym rocznikiem, co sugeruje wiele długich lat dojrzewania.
O pierwszym roczniku Pingus z 1995 roku Robert Parker oświadczył: „Jedno z najwspanialszych i najbardziej ekscytujących win, jakie kiedykolwiek próbowałem”
Kolejne roczniki tylko potwierdzają wielkość tego wina, przygotowywanego za każdym razem z wielką dbałością przez Petera Sisseka.
Obecnie, wina produkowane w winnicy Dominio de Pingus są bardzo doceniane na całym świecie, a sprzedaż zaledwie 6000 butelek Pingus rozlewanych każdego roku całkowicie zapewniona.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Producent Dominio de Pingus | |
![]() |
Kolor | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Region | Riberra del Duero |
Szczep | Tempranillo |
Objętość | 750ml |
Zawartość alkoholu | 15,5% |
Temperatura podawania | 16-18 °C |
Dominio de Pingus to hiszpańska winnica położona w Quintanilla de Onésimo w prowincji Valladolid z winnicami w obszarze La Horra w regionie Ribera del Duero. Flagowe wino z posiadłości, Pingus, jest uważane za „kultowe wino”, sprzedawane po wyjątkowo wysokich cenach, a jednocześnie bardzo niedostępne.
Winiarnia produkuje również drugie wino Flor de Pingus oraz specjalne cuvée Ribera del Duero „Amelia”. Niedawno Dominio de Pingus założył wspólny projekt z lokalnymi producentami winogron, aby zrobić stare tempranillo z winorośli o nazwie „PSI”.
Dominio de Pingus zostało założone w 1995 roku przez duńskiego enologa Petera Sissecka, również zarządcę posiadłości Pesquera de Duero Hacienda Monasterio. Na temat filozofii winiarskiej posiadłości Sisseck stwierdził: „Winorośle na moich poletkach są bardzo stare. Nigdy nie były nawożone ani traktowane pestycydami i wszystkie rosną zgodnie z tradycyjnym systemem en vaso. Są doskonałe”.
76,99 zł
88,99 zł
86,99 zł
109,99 zł
78,99 zł
229,99 zł
56,99 zł
56,99 zł
24,99 zł
78,99 zł
94,99 zł
114,99 zł
109,99 zł
269,99 zł
149,99 zł
49,99 zł
109,99 zł
34,99 zł
49,99 zł
123,99 zł 129,99 zł
139,99 zł
24,99 zł
274,45 zł
87,27 zł
253,97 zł
302,95 zł
291,94 zł
410,35 zł
339,99 zł
76,99 zł