Nowy PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero Zobacz większe

PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero

Nowy produkt

Podczas gdy inne wielkie hiszpańskie wina tracą swój międzynarodowy sukces, Pingus (pierwszy rocznik z 1995 roku) wciąż jest daleki od zakończenia swojej progresji na rynku. Bodega położona jest w sercu Ribera del Duero, największego z pięciu kontrolowanych obszarów regionu winiarskiego Kastylia i León, i otrzymała oficjalnie tytuł „Denominacion de Origen” w 1982 roku. Właściciel i inżynier rolnictwa Peter Sissek sam przeprowadza winifikację, korzystając ze wsparcia  swojego przyjaciela i właściciela Château de Valadraud w Saint-Emilion, Jeana-Luca Thunevina.

Wprowadzając koncepcję mikrowinifikacji do Hiszpanii, Peter Sissek złamał wszelkie lokalne zasady produkcji wina. Winogrona wykorzystywane do produkcji wina Pingus są selekcjonowane ręcznie, wybierając najlepsze i odrzucając gorsze owoce. Późniejszy proces produkcji, wykonywany jest w otwartych kadziach z dębu francuskiego, a nie stalowych, jak w większości winnic w regionie.

Filozofia produkcji Petera Sesseck-a opiera się na ucieczce od przemysłowych metod stosowanych w sektorze i produkcji wina osobistego, z charakterem, w niewielkich ilościach. Jest to projekt bardzo ryzykowny i poddany nieprzewidywalności natury, ale pozwalający osiągnąć doskonałe wyniki. Ten sam zespół roboczy wykonuje wszystkie procesy produkcji, a każdy pracownik doskonale zna produkt i pracuje z zaangażowaniem, aby go udoskonalić. Według założyciela, to zaangażowanie jest niezbędne dla całego procesu.

Jeśli chodzi o charakter tej hiszpańskiej supergwiazdy, to okazuje się, że jest mocny, bogaty i niezwykle skoncentrowany, szczycący się wielką intensywnością aromatu oraz niezwykłą aksamitną gładkością. Znakomicie skonstruowany, oferuje delikatność, która jest potęgowana z każdym mijającym rocznikiem, co sugeruje wiele długich lat dojrzewania.

O pierwszym roczniku Pingus z 1995 roku Robert Parker oświadczył: „Jedno z najwspanialszych i najbardziej ekscytujących win, jakie kiedykolwiek próbowałem”

Kolejne roczniki tylko potwierdzają wielkość tego wina, przygotowywanego za każdym razem z wielką dbałością przez Petera Sisseka.

Obecnie, wina produkowane w winnicy Dominio de Pingus są bardzo doceniane na całym świecie, a sprzedaż zaledwie 6000 butelek Pingus rozlewanych każdego roku całkowicie zapewniona.

Więcej szczegółów

4 999,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Dominio de Pingus
Dominio de Pingus

Opis

Kolor Czerwone
Smak Wytrawne
Kraj pochodzenia Hiszpania
Region Riberra del Duero
Szczep Tempranillo
Objętość 750ml
Zawartość alkoholu 15,5%
Temperatura podawania 16-18 °C

Dominio de Pingus

Dominio de Pingus to hiszpańska winnica położona w Quintanilla de Onésimo w prowincji Valladolid z winnicami w obszarze La Horra w regionie Ribera del Duero. Flagowe wino z posiadłości, Pingus, jest uważane za „kultowe wino”, sprzedawane po wyjątkowo wysokich cenach, a jednocześnie bardzo niedostępne.

Winiarnia produkuje również drugie wino Flor de Pingus oraz specjalne cuvée Ribera del Duero „Amelia”. Niedawno Dominio de Pingus założył wspólny projekt z lokalnymi producentami winogron, aby zrobić stare tempranillo z winorośli o nazwie „PSI”.

Dominio de Pingus zostało założone w 1995 roku przez duńskiego enologa Petera Sissecka, również zarządcę posiadłości Pesquera de Duero Hacienda Monasterio. Na temat filozofii winiarskiej posiadłości Sisseck stwierdził: „Winorośle na moich poletkach są bardzo stare. Nigdy nie były nawożone ani traktowane pestycydami i wszystkie rosną zgodnie z tradycyjnym systemem en vaso. Są doskonałe”.

Opinie

Napisz opinię

PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero

PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania 
  • Zawartość alkoholu: 15,5%
  • Temperatura podawania: 16-18°C
  • Produkowane ze szczepu: 100% Tempranillo
  • Region: Ribera Del Duero

30 innych produktów w tej samej kategorii: