Owoce do tego wina zebrano z własnych winnic w Sotillo i Quintana del Pidio (Burgos) i Pesquera (Valladolid), położonych na wysokości od 900 do 1050 metrów. Winnice mają średnio 40 lat, a gleba jest mieszaniną gliny i wapna, z głębokim i bardzo piaszczystym żwirem na powierzchni.
Fermentacja alkoholowa i maceracja w 500-litrowych beczkach, pozostająca w kontakcie ze skórkami winogron w maksymalnej kontrolowanej temperaturze 28 °C. Po fermentacji i maceracji wino zostało przeniesione do 225-litrowych beczek z nowego francuskiego dębu, gdzie pozostawało przez 14 miesięcy (i było rozlewane co sześć miesięcy). Wino było następnie leżakowane w butelce przez minimum sześć miesięcy.
Wino Raíces de Valparaíso ma głęboki, intensywnie wiśniowy kolor, jasny i atrakcyjny. Eleganckie aromaty konfitury z czerwonych owoców (maliny, śliwki i jeżyny) z nutą minerałów, trufli, kakao i nutami balsamicznymi. W ustach jest eleganckie i mocno zorganizowane, z intensywnie owocową esencją i długim finiszem, w którym wyczuwamy nuty lukrecji, minerałów i nut balsamicznych.
Edycja limitowana: 2.586 butelek
Nagrody:
- Grand Gold Medal – Concours Mondial De Bruxelles 2020
- Grand Baccuhus Medal – Bacchus 2020
- 93 Points – Andreas Larsson
- 93 Points – Penin Guide