Wyjątkowe wino, które leżakowało przez 6 lat w 100-letnich piwnicach winnicy Valduero. To wino jest produkowane tylko w wyjątkowych rocznikach, kiedy owoce tempranillo pozwalają na wydobycie z nich najlepszych walorów i przygotowanie wina, które będzie ucztą dla podniebienia dla najbardziej wymagających. Są to stare winorośle uprawiane metodą tradycyjną i o ograniczonej produkcji 2000 kg/ha. Zbiory przeprowadza się ręcznie ze staranną selekcją winogron przed winifikacją. Fermentacja odbywa się z rodzimymi drożdżami, a wino dojrzewa przez 36 miesięcy w dębowych beczkach z czterech różnych miejsc. Następnie wino spędza kolejne 36 miesięcy w butelce, zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży.
Tym winem Yolanda García Viadero pokazuje, że moc i elegancja nie wykluczają się wzajemnie w winie Ribera del Duero. 6 Anos Reserva Premium ma intensywny ganatowy kolor. W nosie wyraźne aromaty toffi, jagód, jeżyn i nuty drewna cedrowego i dymu. Jest to wino kompletne: mięsiste i otulające, które otwiera się na podniebieniu z bardzo trwałym posmakiem. Niezapomniane...
Pić w temperaturze 18°C. Zalecamy dekantację. Polecane do czerwonych mięs, dziczyzny, jagnięciny i wędliny.
Wyróżnienia:
Decanter - 97 pkt
Wine Enthusiast - 95 pkt
Vinum - Najlepsze wino z Ribera del Duero (dwa lata z rzędu)