6 Anos Reserva Premium
6 Anos Reserva Premium

Valduero - 6 Anos Reserva Premium 2014

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Ribera del Duero
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

399,00 zł

Opis

Wyjątkowe wino, które leżakowało przez 6 lat w 100-letnich piwnicach winnicy Valduero. To wino jest produkowane tylko w wyjątkowych rocznikach, kiedy owoce tempranillo pozwalają na wydobycie z nich najlepszych walorów i przygotowanie wina, które będzie ucztą dla podniebienia dla najbardziej wymagających. Są to stare winorośle uprawiane metodą tradycyjną i o ograniczonej produkcji 2000 kg/ha. Zbiory przeprowadza się ręcznie ze staranną selekcją winogron przed winifikacją. Fermentacja odbywa się z rodzimymi drożdżami, a wino dojrzewa przez 36 miesięcy w dębowych beczkach z czterech różnych miejsc. Następnie wino spędza kolejne 36 miesięcy w butelce, zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży.

Tym winem Yolanda García Viadero pokazuje, że moc i elegancja nie wykluczają się wzajemnie w winie Ribera del Duero. 6 Anos Reserva Premium ma intensywny ganatowy kolor. W nosie wyraźne aromaty toffi, jagód, jeżyn i nuty drewna cedrowego i dymu. Jest to wino kompletne: mięsiste i otulające, które otwiera się na podniebieniu z bardzo trwałym posmakiem. Niezapomniane...

Pić w temperaturze 18°C. Zalecamy dekantację. Polecane do czerwonych mięs, dziczyzny, jagnięciny i wędliny.

Wyróżnienia:

Decanter - 97 pkt

Wine Enthusiast - 95 pkt

Vinum - Najlepsze wino z Ribera del Duero  (dwa lata z rzędu)

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bodegas Valduero

Jest to historia wyjątkowego trio, utworzonego przez Gregorio García Álvarez, Yolandę i Carolinę García Viadero.  Razem, mają tylko jeden cel: być jedną z najbardziej prestiżowych winnic w Hiszpanii i w Europie.  

Winnica

Winnica założona w 1984 roku - dziś eksportuje do ponad 60 krajów na różnych kontynentach, promując produkcję rzemieślniczą i naturalną uprawę z jednymi z najniższych plonów z hektara na świecie. Rzemiosło i sztuka w każdej butelce, szacunek i troska o winnice, niska wydajność, długa, cierpliwa praca przy każdym winie - to atuty gwarantujące doskonałą jakość.

Winorośle nie są nawadniane, co szanuje naturalne warstwy wodonośne, osiągając poziom koncentracji, który sprawia, że wina Valduero starzeją się powoli i dojrzewają przez lata z czasem i pasją.

Szczepy

Valduero to pionierzy w sadzeniu winogron albillo. W 1990 r winnica wyprodukowała swoje pierwsze białe wino, które zostało od razu nagrodzone w Niemczech, Szwajcarii i USA. Teraz Valduero Blanco jest wymieniane przez magazyn Vinum jako jedno z 10 najlepszych białych win w Hiszpanii, a przez magazyn Decanter jako jeden z 20 najlepszych białych win w Europie. Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor.

Szczególnym szacunkiem otoczone są również winorośle tempranillo, uprawiane na wysokich terenach z bardzo niskimi plonami. Ponad 30 lat temu Yolanda przeprowadziła selekcję, tworząc plantacje wolne od pestycydów i nawozów chemicznych, gdzie winorośl rośnie naturalnie bez uszczuplania warstw wodonośnych tego obszaru. 

Historia

Firma Valduero powstała w 1984 roku, będąc jedną z pionierskich winnic Ribera Del Duero, utworzona przez Gregorio García Álvarez (inżynier przemysłowy), Yoladę (agronom i magister enologii) i Carolinę García Viadero (absolwentka historii sztuki i MBA). Tworzą zespół partnerów, którzy podejmują długą i pełną sukcesów drogę, z mnóstwem międzynarodowych nagród i wielkiego uznania dla swoich win, z których kilka należy do 10 najlepszych w Europie.

W 2006 roku rozpoczęto budowę podziemnej piwnicy, wykopanej w górach, w celu "zerowego" wydatku energetycznego. Podziemne sklepienia zapewniają starzenie wina w stałej temperaturze i wilgotności.

Klimat/Gleba

Winnice Valduero znajdują się w tzw. Złotym Trójkącie Ribera Del Duero: między Gumiel de Mercado i Villanueva de Gumiel w najwyższych punktach Robera Del Duero (między 800 a 900 metrów n.p.m.)

Valduero uprawia 12 ha szczepu albillo mayor i 140 ha tempranillo. Rośliny są naworzone obornikiem owczym - nigdy chemikaliami.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również