DFJ Vinhos - o producencie wina
.jpg)
DFJ VINHOS jest firmą rodzinną, założoną w roku 1998. José Neiva Correia jest głównym winemakerem oraz właścicielem firmy. Etykiety win tego producenta rozpoznawane są na całym świecie i ceszą się dużą popularnością.
Winnica
Majątek ziemski DFJ sięga 250ha, a wliczając w to zakontraktowanych partnerów produkcyjnych cały obszar oscyluje na ponad 600ha. Całość produkcji przeprowadzana jest w sposób nienaruszający równowagi ekologicznej tamtejszego rolnictwa.
W 2009 roku DFJ zdobyła certyfikat jakości BRC – ocena A, natomiast od 2019 roku jest to poziom AA. DFJ eksportuje 99% spośród 10 MILIONÓW butelek do ponad 50 krajów.
Międzynarodowa rozpoznawalność marki jest ogromna. Nie ma się co dziwić, w końcu w swoim dorobku ma ponad 4000 nagród od roku 2010, z których to 610 zdobyła tylko w 2020 roku. Ponad tysiąc z nich lśni dumnie złotym kolorem.
Szczepy
Wina José Neivy zawdzięczają swoją wyjątkowość mnogości oraz odpowiedniej proporcji szczepów używanych w procesie produkcji. Są to chociażby Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Fernão Pires, Chardonnay, czy Moscatel.
Historia
Już w latach 1980 i 1990 José Neiva Correia był rozpoznawalnym portugalskim winemakerem, pracującym jako konsultant kilku firm. Jedną z nich była D&F Wine Shippers, w tamtym czasie największy importer portugalskich win w UK. W 1998 roku Jose Neiva, we współpracy z D&F Wine wyszedł z inicjatywą założenia DFJ Vinhos. D – Dino Ventura, F – Fausto Ferraz, J- José Neiva. W roku 2005, po śmierci jednego z partnerów, José, wykupując cały kapitał firmy, stał się jedynym jej właścicielem.
Klimat
Klimat regionu Lisboa jest umiarkowany: deszczowy i wilgotny. Pomimo to w Lisboie znajduje się wiele dolin oraz wzgórz zapewniających szeroką paletę mikroklimatyczną. Co więcej jakość oraz charakterystyka gleby również cechuje się różnorodnością, dając tym samym zaczątek unikatowych splotów warunków geologicznych i klimatycznych, przekładających się na wyjątkowość win tego producenta.