Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Zestaw win do degustacji z sommelierem z Węgier
Zestaw win Petreny do degustacji w języku angielskim
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Pierwsza austriacka biodynamiczna winnica znana jest przede wszystkim z win czerwonych, ale także produkuje kilka bardzo ciekawych win białych. Umathum zajmuje się uprawą winorośli takich jak Lindenblättriger, Gelber Traminer i Pinot Gris. Austriackie odmiany czerwonego wina z Zweigelt, St. Laurent i Blaufränkisch oraz Pinot Noir stanowią około 85 procent 30 hektarów ziemi nieskażonej intensywnym rolnictwem. Wina tego świetnego producenta cechują się wysoką jakością i oferowane do sprzedaży są wyłącznie po okresie trzech lat dojrzewania. Unikatowy styl swoich win sam Josef określa jako purystyczny. Dla nas to styl artystyczny, właściwie mistrzostwo świata z Frauenkirchen.
Gatunkowe wino różowe wytrawne z Austrii. Barwa jasna, malinowa. Doskonała mieszanka trzech szczepów: Blaufränkisch, St. Laurent i Zweigelt. W nosie spontaniczne aromaty soczystych malin, agrestu oraz czerwonych porzeczek. Na ustach jędrna struktura, soczysta kwasowość, posmak wiśni na wykończeniu. Idealne wino do aperitifów, ale pasuje również do...
Austriackie wino czerwone wytrawne, wyprodukowane ze szczepu St.Laurent. Kolor średni rubinowy z dymnym odcieniem i fioletowymi refleksami. Aromaty wilgotnej gleby leśnej oraz soczystych jagód przełamane są zapachem ostrego, świeżo mielonego pieprzu. Na podniebieniu nienachalna kwasowość i miękkie taniny z posmakiem malin na finiszu. Polecane do...
Wino czerwone wytrawne. Produkowane ze szczepu Blaufränkisch, w austriackim regionie Burgenland, przez biodynamicznego producenta Josefa Umathum. Kolor średni, czerwono-rubinowy z prawie nieprzezroczystym rdzeniem. Na nosie spontaniczne aromaty soczystych malin oraz dzikich ziół z dyskretną podpowiedzią wiśni. Na podniebieniu złożone o eleganckiej...
Wino białe, wytrawne, z regionu Burgenland w Austrii, produkowane ze szczepu Pinot Gris - inaczej Grauer Burgunder. Jasnożółty kolor. Wyraźny aromat korzenny z nutami orzechów oraz delikatną nutą dymu. Na podniebieniu wrażenie dojrzałej gruszki, pełne i kremowe wykończenie. Bardzo piękny, klasyczny styl. Wino pasuje do pikantnych potraw, wieprzowiny,...
Czerwone, wytrawne wino z regionu Burgenland w Austrii. Rubinowy kolor. Zapach ostry w nosie z nutami pieprzu i wiśni, na podniebieniu aromaty wiśni i malin z delikatnym, długim i zrównoważonym finiszem. Klasyczny, średniej wagi Zweigelt, bardzo czysty. Biodynamiczne, naturalne drożdże, duże neutralne beczki do starzenia. Winogrona uprawiane na...
Wytrawny Sauvignon Blanc z biodynamicznej uprawy. Wino białe - bardzo jasnożółte z zielonymi refleksami. Trawa cytrynowa, agrest, białe porzeczki, limonka i nuta kolendry w nosie. Sauvignon Blanc ma ultra wytrawną, minimalistyczną, jędrną konsystencję na podniebieniu, bardzo cienką z niewielką ilością ekstraktu, lekką mineralnością oraz żywą, świeżą...
Białe wytrawne wino ze szczepu Chardonnay. Prawie 30-letnia winorośl. Jasnozłoto-żółty kolor, w nosie wyrafinowane nuty gruszek i jabłek oraz mango i ananasa, na podniebieniu wytrawne i owocowe z akcentem gruszki i pigwy z nutami wanilii i łagodnym finiszem. Optymalny termin picia 2020-2025 Chardonnay jest doskonałym towarzyszem posiłku. Polecany do...
Austriackie wino białe słodkie. Kompozycja rodzimych szczepów: Chardonnay i Welschriesling. W aromatach: ogromne bogactwo owoców tropikalnych, także z marakui, mango i przejrzałych żółto-pomarańczowych nut cytrusowych. Cukier resztkowy nie jest nadmierny w ilości 126 g na litr. Pasuje do dań z łososia i tuńczyka a także drobiu i dań wegetariańskich....
Wino Austriackie z regionu Burgenland. Wyprodukowane w 50% z Traminera żółtego i w 50% z Traminera czerwonego. Wino białe wytrawne o blado słomkowej barwie z miedzianymi refleksami. Intensywny zapach kwiatów róży, miodu i owoców egzotycznych. Na ustach delikatne i eleganckie, wyczuwalna delikatna kwasowość z pikantnym finiszem. Doskonałe do kuchni...
Wino czerwone wytrawne, wyprodukowane ze szczepów: 70% Zweigelt, 15% Blaufränkisch, 15% Cabernet. Winorośl uprawiana w sercu obszaru Burgenland. Średni wiek winorośli od 15 do 30 lat. Wino biodynamiczne. Wyraźnie słodka wiśnia i porzeczka w aromatach. W ustach również czereśnia, orzech, ciemna czekolada. Wino dojrzewa w beczce 18 miesięcy. Potem kolejny...
Doskonały Pinot Noir z austriackiej winnicy Umathum. 25-letnie grona, ręcznie zbierane. Wino dojrzewało przez 14 miesięcy w beczkach dębowych. Rubinowo-czerwony kolor malin z nutami czerwonych porzeczek. Bardzo mocne, miękkie na podniebieniu z lekko zadymioną nutą. W finiszu czerwone jagody z niuansami czekolady i kawy. Długo pozostawia w ustach łagodny...
Wino czerwone wytrawne z biodynamicznej uprawy w regionie Burgenland w Austrii. Intensywny rubinowy kolor, w nosie przyprawy, skórka pomarańczy, aromaty kawy z białym pieprzem. Na podniebieniu wino ma malinowe i wiśniowe smaki z pikantnym, gładkim i długim finiszem. To wysokiej klasy wino wyprodukowano z gron zebranych ręcznie na pojedynczej,...
Czerwony wytrawny Zweigelt z regionu Burgenland w Austrii. Ciemna rubinowa czerwień, w nosie akcent bzu i kokosa, na podniebieniu jeżyny i buraki z nutami marynowanych wiśni. Dojrzałe dzikie jagody, poziomka i malina. Usta bardzo delikatne, a jednocześnie intensywnie owocowe. Dobra struktura, złożone wykończenie. Wyjątkowe wino robione z gron zebranych...