Wino czerwone wytrawne, wyprodukowane ze szczepów: Zweigelt 55%, Blaufränkisch 25%, Cabernet Sauvignon 20%.
Taki kupaż, to gwarancja bogactwa aromatów i smaków! Winorośl uprawiana w sercu obszaru Burgenland. Średni wiek winorośli od 26 do 47 lat. Wino biodynamiczne. Haideboden to pierwotna nazwa obszaru wokół gminy Frauenkirchen położonego na wschód od Jeziora Neusiedlerskiego. Cuvee o tej nazwie produkowane jest przez Umathum odv 1991 roku.
Wino ma intensywny rubinowy kolor z ciemnym rdzeniem. W aromatach wyraźnie słodka wiśnia i porzeczka, oraz jeżyny z nutą dymną. W ustach czereśnia, wiśnia, ciemna czekolada. Wino pełne z długim finiszem.
Polecane do dziczyzny i jagnięciny, do dań na bazie grzybów, do sosów śmietanowych, makaronów.
Optymalna dojrzałość pitna 2019 - 2027, przy dobrym przechowywaniu (12 - 14°C)
Zalecana temperatura picia: około 16 - 18 stopni C
Winifikacja:
Zbiory ręczne we wrześniu i październiku 2016 r. Ekspansja i fermentacja na stojakach fermentacyjnych w temperaturze 28 do 31 stopni C, czas kontaktu ze skórkami do trzech tygodni, po czym następuje biologiczna fermentacja kwasowa. Wino trafia do dębowych beczek barrique, gdzie dojrzewa przez ponad 20 miesięcy (ok. 1/3 to beczki nowe). Potem kolejny rok w butelce, zanim trafi do sprzedaży.
Alkohol 13,3% obj.
Cukier resztkowy 1,0 g/l
Kwas 5,6 g/l
Wino jest dostępne także w butelkach o innych pojemnościach:
Haideboden 2019 750ml
Doublemagnum 2016 3l (+ drewniana skrzynka)
Imperial 2016 6l (+ drewniana skrzynka)
Blathazar 2016 12l (+drewniana skrzynka)
Melchior 2011 18l (+ drewniana skrzynia)