Abbotts & Delaunay - o producencie wina

Intrygujący projekt z Langwedocji na południu Francji w którym enologiem jest Laurent Delaunay – rodowity Burgundczyk. Sławę winnicy przyniósł Cumulo Nimbus 2014, który otrzymał od Decantera tytuł najlepszego wina z regionu i znalazł się w 50 najlepszych winach świata!
Winnica
Abbotts Delaunay znajduje się w samym sercu Langwedocji, u podnóża Pirenejów oraz w bliskiej odległości do basenu morza śródziemnego. Stworzone i zarządzane przez małżeństwo Catherine i Laurent Delaunay przedsiębiorstwo prowadzi kilkanaście winnic o łącznej powierzchni 150ha. Wina od Abbotts & Delaunay cieszą się międzynarodowym uznaniem potwierdzanym przez liczne medale np. dla win Le Palajo i Alto Stratus
Szczepy
W ramach Abbotts & Delaunay produkowanych jest wiele szczepów, przede wszystkim Pinot Noir i Chardonnay. Wszystkie uprawy są organiczne oraz zbierane ręcznie.
Historia
Laurent reprezentuje już piąte pokolenie winiarzy, swoje doświadczenie budował poprzez studia enologiczne i uprawy winorośli w Beaune i Dijon oraz praktyki w Kalifornii. Pomimo burgundzkich korzeni (środkowa Francja) małżeństwo zdecydowało się na zakup upraw w 1995r. na południu, w Langwedocji, które prowadzą z sukcesem do dnia dzisiejszego.
Klimat / Gleba
Winnica Abbotts & Delaunay jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Jest to jeden z najgorętszych i najbardziej suchych regionów we Francji. Podłoże to w znaczącej mierze kreda, skały wapienne oraz gleby aluwialne. Region Langwedocji z ponad 300,000 ha upraw jednym z największych regionów w winiarskich na świecie.

Wyróżnienia:

1996
butelek rocznie
Francja
Pinot Noir
uprawy latorości winnej