Abbotts & Delaunay - Embellie La Metairie
Abbotts & Delaunay - Embellie La Metairie

Abbotts & Delaunay - Embellie La Metairie

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Pays d'Oc
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
5-6 °C

99,99 zł

Opis

Odkryj nowe musujące cuvée z południa Francji! Wino przygotowane z pinot noir (70%) i chardonnay (30%). 

Winogrona pochodzą z mikro-działek na Domaine de la Métairie d'Alon, uprawianych metodami ekologicznymi w winnicach położonych na dużych wysokościach (300-400 m) w dolinie Upper Aude. Gleby gliniasto-wapienne, które najlepiej nadają się do uprawy tych dwóch odmian winorośli, charakteryzują się wysoką zawartością gliny. Gorący, suchy klimat regionu jest łagodzony przez wysokość nad poziomem morza i bliskość Pirenejów, co powoduje wyraźne różnice między ciepłymi temperaturami w ciągu dnia i chłodnymi nocami.
Ma to wpływ na aromatyczną ekspresję odmian i idealną równowagę między owocowością a kwasowością.

Embellie ma piękny blady kolor z żółto-zielonymi odcieniami, bąbelki są idealnie drobne i równe. Po pierwszym eleganckim aromacie delikatnej cukierni, praliny i świeżej brioche pojawiają się nuty czerwonych owoców (truskawki i maliny). Nos jest złożony i wyrazisty. Podniebienie to wspaniała równowaga wina i świeżej kwasowości, z drobnymi, lekkimi bąbelkami, które są jedwabiste, ale eteryczne.

Wino doskonałe jako aperitif. W połączeniu z jedzeniem jego świeżość sprawia, że ​​idealnie nadaje się do drobiu, ryb i skorupiaków. Znakomicie komponuje się również z deserami.

Schłodzić do temperatury 4-8°C.

WINIFIKACJA Winogrona uprawiane metodami ekologicznymi są zbierane ręcznie i umieszczane w małych perforowanych skrzynkach, aby uniknąć zgniecenia. Winnica preferuje pracę z bardzo niskimi plonami około 30 do 35 hl/ha. Następnie całe grona poddawane są natychmiast delikatnemu prasowaniu, bez zgniatania, aby zapobiec zabarwieniu moszczu. Pierwsze soki i soki z końca tłoczenia („tailles”) są odrzucane w celu zachowania tylko „cuvée”, tj. najlepszych soków, które stanowią jedynie około 60% potencjalnej
objętości. Osiadanie na zimno bez SO2. Fermentacja odbywa się w starych beczkach, bez dodatku siarczynów. Pod koniec tej pierwszej fermentacji otrzymujemy wytrawne, owocowe wino niemusujące z lekką kwaskowatością.
Wino przechodzi całkowitą malolaktyczną fermentację. Po degustacji i selekcji najlepszych beczek wina są mieszane i leżakowane w kadziach. Ta żmudna praca polegająca na selekcji i mieszaniu pozwala tworzyć dobrze wyważone wino pełne finezji i świeżości. Wino jest następnie butelkowane po dodaniu niewielkiej ilości „liqueur de tirage” (cukru i ekologicznych drożdży), co umożliwia bardzo powolną drugą fermentację w butelce,
aż do całkowitego zużycia cukrów. Po tej drugiej fermentacji następuje wyjątkowo długie 24-miesięczne leżakowanie „sur latte” w chłodnej, spokojnej atmosferze piwnic. Zapewniwszy przemiany cukru w ​​alkohol, drożdże stopniowo obumierają, nadając w ten sposób winu dodatkową złożoność. Potem następuje ostatni etap tej długiej produkcji
szyjką w dół, aby skoncentrować osad w szyjce butelki.
Następnie następuje wypluwanie (szyjka butelki jest zanurzana w solance o temperaturze -15°C, zatrzymując osad w korku lodu). Otwarcie butelki umożliwi wypchnięcie tego korka lodu zawierającego osad. 

Posmakuj pysznej świeżości tego wyjątkowo cuvée!

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Abbotts & Delaunay

Intrygujący projekt z Langwedocji na południu Francji w którym enologiem jest Laurent Delaunay – rodowity Burgundczyk. Sławę winnicy przyniósł Cumulo Nimbus 2014, który otrzymał od Decantera tytuł najlepszego wina z regionu i znalazł się w 50 najlepszych winach świata!

Winnica

Abbotts Delaunay znajduje się w samym sercu Langwedocji, u podnóża Pirenejów oraz w bliskiej odległości do basenu morza śródziemnego. Stworzone i zarządzane przez małżeństwo Catherine i Laurent Delaunay przedsiębiorstwo prowadzi kilkanaście winnic o łącznej powierzchni 150ha. Wina od Abbotts & Delaunay cieszą się międzynarodowym uznaniem potwierdzanym przez liczne medale np. dla win Le PalajoAlto Stratus 

Szczepy

W ramach Abbotts & Delaunay produkowanych jest wiele szczepów, przede wszystkim Pinot Noir i Chardonnay. Wszystkie uprawy są organiczne oraz zbierane ręcznie. 

Historia

Laurent reprezentuje już piąte pokolenie winiarzy, swoje doświadczenie budował poprzez studia enologiczne i uprawy winorośli w Beaune i Dijon oraz praktyki w Kalifornii. Pomimo burgundzkich korzeni (środkowa Francja) małżeństwo zdecydowało się na zakup upraw w 1995r. na południu, w Langwedocji, które prowadzą z sukcesem do dnia dzisiejszego.

Klimat / Gleba

Winnica Abbotts & Delaunay jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Jest to jeden z najgorętszych i najbardziej  suchych regionów we Francji. Podłoże to w znaczącej mierze kreda, skały wapienne oraz gleby aluwialne. Region Langwedocji z ponad 300,000 ha upraw jednym z największych regionów w winiarskich na świecie. 

Przyznane wyróżnienia:
pazdziernik-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również