Odkryj nowe musujące cuvée z południa Francji! Wino przygotowane z pinot noir (70%) i chardonnay (30%).
Winogrona pochodzą z mikro-działek na Domaine de la Métairie d'Alon, uprawianych metodami ekologicznymi w winnicach położonych na dużych wysokościach (300-400 m) w dolinie Upper Aude. Gleby gliniasto-wapienne, które najlepiej nadają się do uprawy tych dwóch odmian winorośli, charakteryzują się wysoką zawartością gliny. Gorący, suchy klimat regionu jest łagodzony przez wysokość nad poziomem morza i bliskość Pirenejów, co powoduje wyraźne różnice między ciepłymi temperaturami w ciągu dnia i chłodnymi nocami.
Ma to wpływ na aromatyczną ekspresję odmian i idealną równowagę między owocowością a kwasowością.
Embellie ma piękny blady kolor z żółto-zielonymi odcieniami, bąbelki są idealnie drobne i równe. Po pierwszym eleganckim aromacie delikatnej cukierni, praliny i świeżej brioche pojawiają się nuty czerwonych owoców (truskawki i maliny). Nos jest złożony i wyrazisty. Podniebienie to wspaniała równowaga wina i świeżej kwasowości, z drobnymi, lekkimi bąbelkami, które są jedwabiste, ale eteryczne.
Wino doskonałe jako aperitif. W połączeniu z jedzeniem jego świeżość sprawia, że idealnie nadaje się do drobiu, ryb i skorupiaków. Znakomicie komponuje się również z deserami.
Schłodzić do temperatury 4-8°C.
WINIFIKACJA Winogrona uprawiane metodami ekologicznymi są zbierane ręcznie i umieszczane w małych perforowanych skrzynkach, aby uniknąć zgniecenia. Winnica preferuje pracę z bardzo niskimi plonami około 30 do 35 hl/ha. Następnie całe grona poddawane są natychmiast delikatnemu prasowaniu, bez zgniatania, aby zapobiec zabarwieniu moszczu. Pierwsze soki i soki z końca tłoczenia („tailles”) są odrzucane w celu zachowania tylko „cuvée”, tj. najlepszych soków, które stanowią jedynie około 60% potencjalnej
objętości. Osiadanie na zimno bez SO2. Fermentacja odbywa się w starych beczkach, bez dodatku siarczynów. Pod koniec tej pierwszej fermentacji otrzymujemy wytrawne, owocowe wino niemusujące z lekką kwaskowatością. Wino przechodzi całkowitą malolaktyczną fermentację. Po degustacji i selekcji najlepszych beczek wina są mieszane i leżakowane w kadziach. Ta żmudna praca polegająca na selekcji i mieszaniu pozwala tworzyć dobrze wyważone wino pełne finezji i świeżości. Wino jest następnie butelkowane po dodaniu niewielkiej ilości „liqueur de tirage” (cukru i ekologicznych drożdży), co umożliwia bardzo powolną drugą fermentację w butelce,
aż do całkowitego zużycia cukrów. Po tej drugiej fermentacji następuje wyjątkowo długie 24-miesięczne leżakowanie „sur latte” w chłodnej, spokojnej atmosferze piwnic. Zapewniwszy przemiany cukru w alkohol, drożdże stopniowo obumierają, nadając w ten sposób winu dodatkową złożoność. Potem następuje ostatni etap tej długiej produkcji szyjką w dół, aby skoncentrować osad w szyjce butelki.
Następnie następuje wypluwanie (szyjka butelki jest zanurzana w solance o temperaturze -15°C, zatrzymując osad w korku lodu). Otwarcie butelki umożliwi wypchnięcie tego korka lodu zawierającego osad.
Posmakuj pysznej świeżości tego wyjątkowo cuvée!