Abbotts & Delaunay - Pinot Noir La Metairie 2018
Abbotts & Delaunay - Pinot Noir La Metairie 2018

Abbotts & Delaunay - Pinot Noir La Metairie 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Langwedocja
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

162,99 zł

Opis

Wino to nosi nazwę parceli „La Métairie”, z terroir dobrze nadającym się do produkcji wysokiej jakości wina pinot noir. Jest to najwyżej położona parcela winnicy Abbotts, co czyni ją najbardziej „burgundzką”. Znajduje się na wysokości 414 m, na płaskowyżu, z którego roztacza się widok na wszystkie inne winnice. Dzięki dużej wysokości, na której są uprawiane winogrona pinot noir, winorośla korzystają z chłodnych nocy i pełnego słońca w ciągu dnia. Ten szeroki zakres różnicy temperatur jest korzystny dla dobrej równowagi między cukrem a świeżością owoców i późniejszego wina.

Pinot Noir „La Métairie” ma piękny rubinowy kolor. Nos jest wyrazisty, świeży, delikatny i bardzo czysty, z bogactwem owocowych aromatów (wiśnia, jagoda i czerwona porzeczka) oraz nutami przypraw (biały pieprz), oraz rabarbatu. Wino jest orzeźwiające na podniebieniu z dobrą kwasowością i cudowną długością - taniny są eleganckie i lekko pieprzne z nutą lukrecji na finiszu. Złożony, gęsty pinot sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających Winomanów!

WINIFIKACJA

Winogrona są zbierane ręcznie do małych, perforowanych 12-kilogramowych skrzyń i transportowane do winnicy ciężarówką-chłodnią. Winifikacja odbywa się w 50-hl drewnianych kadziach stożkowych typu „lasagne” z dolną warstwą całych kiści winogron (głębokość około 25 cm), pośrodku odszypułkowane winogrona, które zostały posortowane na stole do sortowania, a na górze kolejna warstwa (około 20 cm głębokości) całych kiści winogron. Udział całych kiści wynosi zatem około 30%. Winogrona są utrzymywane w niskiej temperaturze (18°C) Następnie temperatura powoli rośnie, co oznacza łagodny początek fermentacji. Wykonuje się kilka raczej krótkich przepompowań, aby rozbić górną warstwę całych kiści winogron i delikatnie wymieszać je z winogronami pozbawionymi szypułek. Fermentacja kończy się, temperatura wzrasta do około 25°C i przez jakiś czas utrzymywana jest ciepła kadź. Przez kolejne 3 do 4 dni, winiarz codziennie degustuje sok, aby można go było odważyć i wycisnąć, zanim zaczną się pojawiać ostre taniny. Stosuje się prasę pneumatyczną i sok z wyciskania jest oddzielany od soku swobodnego. Sok przelewany jest do beczek jeszcze ciepłych i w beczkach zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa.

Wino dojrzewało następnie przez 9 miesięcy w 4 i 5-letnich beczkach z dębu Chassin z 10% starzeniem w nowym dębie z Rousseau (obie beczki z Burgundii).

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Abbotts & Delaunay

Intrygujący projekt z Langwedocji na południu Francji w którym enologiem jest Laurent Delaunay – rodowity Burgundczyk. Sławę winnicy przyniósł Cumulo Nimbus 2014, który otrzymał od Decantera tytuł najlepszego wina z regionu i znalazł się w 50 najlepszych winach świata!

Winnica

Abbotts Delaunay znajduje się w samym sercu Langwedocji, u podnóża Pirenejów oraz w bliskiej odległości do basenu morza śródziemnego. Stworzone i zarządzane przez małżeństwo Catherine i Laurent Delaunay przedsiębiorstwo prowadzi kilkanaście winnic o łącznej powierzchni 150ha. Wina od Abbotts & Delaunay cieszą się międzynarodowym uznaniem potwierdzanym przez liczne medale np. dla win Le PalajoAlto Stratus 

Szczepy

W ramach Abbotts & Delaunay produkowanych jest wiele szczepów, przede wszystkim Pinot Noir i Chardonnay. Wszystkie uprawy są organiczne oraz zbierane ręcznie. 

Historia

Laurent reprezentuje już piąte pokolenie winiarzy, swoje doświadczenie budował poprzez studia enologiczne i uprawy winorośli w Beaune i Dijon oraz praktyki w Kalifornii. Pomimo burgundzkich korzeni (środkowa Francja) małżeństwo zdecydowało się na zakup upraw w 1995r. na południu, w Langwedocji, które prowadzą z sukcesem do dnia dzisiejszego.

Klimat / Gleba

Winnica Abbotts & Delaunay jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Jest to jeden z najgorętszych i najbardziej  suchych regionów we Francji. Podłoże to w znaczącej mierze kreda, skały wapienne oraz gleby aluwialne. Region Langwedocji z ponad 300,000 ha upraw jednym z największych regionów w winiarskich na świecie. 

Przyznane wyróżnienia:
pazdziernik-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również