F.Schatz - o producencie wina

Młody Friedrich Schatz marzył o stworzeniu winnicy, w której mógłby tworzyć organiczne, biodynamiczne, wina wysokiej jakości. Naturalne wina, bez dodatku siarczynów. Pielęgnowane i produkowane w oparciu o tradycyjną mądrość w połączeniu z nowoczesnymi technikami. Znalazł idealne miejsce w sercu Andaluzji w gminie Ronda, nieopodal Malagi.
Winnica
Przedsięwzięcie Friedrich Schatz - Bodega Finca Sanguijela, niewielka, rodzinna 3 hektarowa biodynamiczna winnica. Jest to pierwsza ekologiczna winnica w prowincji Malaga i należy do regionu uprawy winorośli „Serranía de Ronda”. Wszystkie wina produkowane w tym niewielkim regionie, opatrzone chronioną nazwą pochodzenia “Málaga y Sierra de Málaga”.
Friedrich Schatz uprawia 9 różnych odmian winorośli, z których produkuje 6 różnych organicznych, biodynamicznych, naturalnych win bez dodatku siarczynów.
Produkcja wina
Do ochrony roślin stosowane są wyłącznie preparaty siarkowe i biodynamiczne. Zbiory są w 100% wykonywane ręcznie. W piwnicy przy produkcji wina praktykuje się wyłącznie procesy mechaniczne, odszypułkowanie/rozdrabnianie, następnie po ok. 1 godz. 1 tydzień fermentacji w otwartych kadziach, z ręcznym dociskaniem kilka razy dziennie. Fermentacja malolaktyczna ma miejsce w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a leżakowanie (6-12 miesięcy) w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego, słoweńskiego i amerykańskiego. Po butelkowaniu wina czerwone dojrzewają 4-6 lat, a białe i różowe kilka miesięcy. Do win nie są dodawane siarczyny. Wina czerwone mają potencjał starzenia około 20-25 lat, wina białe i różowe około 10-15 lat.
Szczepy
Począwszy od 1982 roku Friedrich sadził na terenie posiadłości nowe winorośle, aby badać ich zachowanie wegetatywne i generatywne, a także późniejszą produkcję wina.
W wyniku tych badań z różnymi odmianami oraz analizy glebowo-klimatycznej, ostatecznie obsadzono 3 hektary wybranymi odmianami: lemberger, pinot noir, petit verdot, chardonnay, moscatel negro, tempranillo, syrah, merlot i cabernet sauvignon.
Historia
Rodzina Schatz wywodzi się z Bressanone w Południowym Tyrolu (Trentino, Tyrol), niemieckojęzycznej części północnych Włoch w pobliżu Dolomitów. Rodzina ostatecznie osiedliła się na południu Niemiec, w Korb (stan Badenia Wirtembergia) i od 1641 roku specjalizuje się w uprawie winorośli.
Już w wieku 18 lat Friedrich Schatz miał pomysł na życie: po pierwsze, chciał kontynuować rodzinną tradycję winiarstwa, a po drugie, chciał to robić w regionie o lepszym klimacie, niż na południu Niemiec.
W 1982 rozpoczął więc swoją podróż w poszukiwaniu idealnego miejsca. Podróżował przez różne kraje i obszary, aż w końcu wybrał Hiszpanię, a dokładniej Rondę. Położona w sercu Andaluzji Serrania de Ronda, to obszar, na którym swoje winnice uprawiali już Iberyjczycy, a później Rzymianie. Obszar zwany równeż: Ronda la Vieja – Kraina Wina.
Friedrich znalazł farmę i dom o osobliwej nazwie Finca Sanguijela, położony w Sierra de la Sanguijuela. O dziwo, inicjały Finki i Friedricha okazały się takie same, więc naturalnym było, że logo bodegi będzie brzmiało FS.
Mija 40 lat, od czasu założenia winnicy. Rodzina się rozrosła, a nowe pokolenie czerpie z mądrości dziadków, którzy wciąż na co dzień im pomagają i uczą. A natura - ze swoją ogromną hojnością - dba o całą resztę.
Klimat/Gleba
Winnica Friedricha Schatza znajduje się na wysokości 700 m, około 50 km od Afryki, 40 km od Morza Śródziemnego i 80 km od Oceanu Atlantyckiego, położona między 3 górami / rezerwatami przyrody. W rezultacie, są na tym terenie duże wahania temperatury dochodzące do 30º na dobę. Bardzo chłodne noce pozwalają na idealną dojrzałość winogron o wysokiej naturalnej kwasowości. Winnica rozciąga się na łagodnym zboczu na południe z głęboką glebą gliniasto-piaszczystą, zdrową ze względu na dobre napowietrzanie i przepuszczalność.
1982
butelek rocznie
Hiszpania
lamberger
uprawy latorości winnej