Winnica Saganum - o producencie wina
Winnica Saganum leży w malowniczej Dolinie Bobru w podżagańskim Bożnowie. Została założona w 2017 roku przez Marcina Furtaka, który oprócz winnej pasji, zajmuje się zawodowo renowacją i konserwacją zabytków.
Winnica
Winnica Saganum w ciągu kilku lat działalności - zdążyła już zdobyć kilkadziesiąt medali i wyróżnień na krajowych i międzynarodowych konkursach winnych. W piwnicach Zespołu Poklasztornego Kanoników Regularnych w Żaganiu, znajduje się dojrzewalnia, sala degustacyjna, mini muzeum winiarskie i bar. Klimat klasztornych piwnic okazuje się miejscem idealnym dla czerwonego wina, które długo dojrzewa tam w beczkach.
Szczepy
W winnicy zasadzono gewürztraminera, rieslinga, solarisa, souvignier gris, hibernala, chardonnay z odmian białych i pinot noira, dornfeldera, rondo, regent, pinot meunier z czerwonych.
Historia
Żagań już pod koniec XIII wieku mógł poszczycić się uprawą winorośli. Zawdzięczał to mnichom, którzy na przyklasztornych poletkach uprawiali winne krzewy. Wzmianki o pierwszych, świeckich już winnicach pochodzą z XVI wieku. Największa i najbardziej reprezentacyjna książęca winnica powstała w wieku XIX na stokach Weinbergu (Winnego Wzgórza). I właśnie tam, kilometr od tego historycznego miejsca, w 2017 roku została założona Winnica SAGANUM. Saganum to historyczna, łacińska nazwa Żagania. Wina czerwone Saganum dojrzewają w piwnicach Zespołu Poklasztornego Kanoników Regularnych wybudowanego w XIII wieku. Ponad siedemset lat temu mnisi w identyczny sposób przechowywali i starzyli gronowy trunek.
Klimat/Gleba
Gliniasto-piaszczyste gleby naniesione przez rzekę Bóbr i wyszlifowane przez ostatnie zlodowacenie sprawiają, że klimat do dojrzewania owoców jest tam wyjątkowy. Winnice i sady łagodnie opadają ku rzece. 50 metrów przewyższenia od lustra Bobru do winogradów pozwala uzyskać optymalne warunki do wegetacji winnych gron.
2017
butelek rocznie
Polska
pinot noir
uprawy latorości winnej