Wino białe, słodkie, wytworzone z winogron souvignier gris suszonych na słomowych matach. W kieliszku dostajemy wino w kolorze jasnego miodu. W nosie aromaty miodowe, kandyzowanych owoców cytrusowych, delikatne nuty herbaciane i ziołowe. Usta pełne owoców cytrusowych-kandyzowanych, miodu, delikatnego naparu herbacianego , w tle zioła. Całość złożona ale stosunkowo lekka. Doskonały balans pomiędzy wysokim cukrem resztkowym a kwasowością. Delikatnie wyczuwalne garbniki. Długi finisz z lekko pieprzną nutą w tle.
Wszystkie wina słodkie w winnicy Saganum są robione metodą słomkową, poprzez suszenie winogron na słomowych matach przez dwa miesiące.
Laureat konkursu "POLSKIE KORKI 2023". Złoty Korek w kategorii wina słodkie.
Wino otrzymało Złoty Medal w kategorii wina słodkie podczas konkursu "Grand Prix – Winobranie 2023".