Chateau Langoa Barton - o producencie wina
Rodzina Bartonów, obecni właściciele Chateau Langoa Barton, ma korzenie w Bordeaux sięgające aż do 1722 roku. Od czasu klasyfikacji w roku 1855 posiadłość pozostaje w rękach tej samej rodziny. Wina z Château Langoa Barton to wina o wyraźnym charakterze, częściowo dzięki bardzo dużej zawartości Cabernet Sauvignon i małej zawartości Merlot w mieszance, powstają przy zastosowaniu tradycyjnych praktyk enologicznych.
Winnica
Średni wiek winorośli w winnicy wynosi 37 lat, a najstarsza działka pochodzi z 1953 r. Uzupełnianie (proces zastępowania brakujących lub wadliwych winorośli) przeprowadza się co roku w celu utrzymania wysokiej gęstości nasadzeń wynoszącej 9100 winorośli na hektar.
Ochrona winorośli i otaczającego środowiska ma kluczowe znaczenie w Chateau Langoa Barton. Od 2012 roku ponad 12% powierzchni uprawy winorośli w Domaine jest uprawiane metodami ekologicznymi, bez użycia produktów syntetycznych. Odsetek ten rośnie z każdym rokiem. Zbiór odbywa się zawsze wyłącznie ręcznie, aby zachować jakość kiści i umożliwić wstępne sortowanie. Co roku w tym kluczowym momencie dla rocznika pracuje zespół prawie 120 osób.
Szczepy
20 hektarów Château Langoa Barton jest obsadzonych na glebach żwirowych z gliniastym podglebiem. Proporcja sadzenia składa się z 54% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot i 11% Cabernet Franc, tradycyjnych odmian winorośli Médoc. Winorośl ma średnio 37 lat.
Historia
Château został zbudowany w 1758 roku przez Monsieur de Pontet. Pod prywatnymi apartamentami znajdują się piwnice, w których panuje wieczna cisza. Najbardziej znane roczniki Langoa Barton dojrzewają w ciszy i spokoju tych piwnic, aby osiągnąć swój ostateczny potencjał. Po rewolucji francuskiej i dzięki Droit d'Aubaine (ustawie o gratyfikacji) we Francji, Hugh Barton, irlandzki kupiec win z Bordeaux, spełnił swoje marzenie o zostaniu właścicielem ziemskim w Bordeaux, kupując winnice w regionie Médoc. Pierre-Bernard de Pontet sprzedał posiadłość „Langoa” Hugh Bartonowi w 1821 roku. Nowy właściciel przemianował ją na „Château Langoa Barton”. Było to na jakiś czas przed słynną klasyfikacją z 1855 roku i to właśnie architektura budynku, elegancka fasada i harmonijne proporcje przekonały Hugh Bartona. Wraz z właścicielami Mouton-Rothschild, Bartonowie są dumni z tego, że są najdłużej działającą rodziną winiarzy w Bordeaux. Klasyfikacja z 1855 r. została pierwotnie ustanowiona w celu zaprezentowania win z Gironde na Wystawie Powszechnej w Paryżu na prośbę cesarza Napoleona III. Odpowiedzialność za napisanie klasyfikacji została powierzona przez Izbę Handlową w Bordeaux Stowarzyszeniu Kupców Handlowych Giełdy Papierów Wartościowych w Bordeaux. Jego misją było opracowanie oficjalnej klasyfikacji opartej na wieloletnim doświadczeniu i zgodnie z jakością Terroir i reputacją każdego Château. Klasyfikacja została opublikowana 18 kwietnia 1855 roku i odzwierciedlała realia rynku oraz jego ewolucję na przestrzeni ponad wieku. Prawie 160 lat później Klasyfikacja z 1855 roku pozostaje kluczowym punktem odniesienia i autorytetem w świecie wina.
Klimat / Gleba
Działki winorośli, które tworzą terroir Château Langoa Barton, wychodzą na rzekę. Łagodne temperatury panujące w tej bliskości wskazują na wczesne dojrzewanie, często będące oznaką dobrej jakości. Ta wspaniała odsłona czwartorzędowego żwiru doprowadza każdy rocznik do doskonałej dojrzałości, a winogrona są następnie rygorystycznie selekcjonowane przed rozpoczęciem winifikacji Langoa Barton.
1821
butelek rocznie
Francja
cabernet sauvignon
uprawy latorości winnej