Chateau Clinet - o producencie wina
Winnica Château Clinet słynie z oferowania wina o niezrównanym charakterze i jakości. Poziom dbałości o szczegóły w Clinet wykracza daleko poza wybór najlepszych winogron. Z taką samą starannością wybiera się najlepsze narzędzia, najlepsze materiały i najlepszych ludzi zaangażowanych w przekształcenie tych cennych winogron w wykwintną i zachwycającą butelkę wina. Najbardziej cierpliwi i szanujący się właściciele trzymają pilnie strzeżone butelki Château Clinet w piwnicach na całym świecie. Od momentu, gdy weźmiesz do ręki butelkę Clinet, wiesz, że trzymasz w dłoni coś rzadkiego, intrygującego i cennego.
Winnica
Château Clinet leży w jednym z najwyższych punktów na słynnym płaskowyżu, w sercu miejscowości Pomerol. Łatwo go rozpoznać dzięki czerwonym okiennicom i pięknym różom. Znajduje się tu jedna z najstarszych winnic w apelacji, której ślady istnienia sięgają 1595 roku. W Château Clinet mają przekonanie, że nieustanne zaangażowanie oraz troska o środowisko zapewni, że dziedzictwo Clinet będzie się rozwijać i cieszyć przyszłe pokolenia. Interwencja w przyrodę jest maksymalnie ograniczona, sięga się po naturalne narzędzia i metody, aby zminimalizować zakłócenia i pozostawić jak najmniej śladów człowieka na winorośli. Winnica Clinet kryje wiele fascynujących skarbów. Na parceli Merlot „La Grand Vigne” z boku kościoła w Pomerol rosną winorośle sięgające wiekiem aż 85 lat.
Dokładne praktyki winiarskie Château Clinet są strzeżone ścisłą tajemnicą. Za solidnymi, kamiennymi ścianami oraz w podziemnej piwnicy, kryją się doświadczeni winiarze, którzy odprawiają swoją magię.
Szczepy
Winnica ma powierzchnię 11 hektarów. Ok. 88% upraw stanowi merlot. Uzupełnieniem tego szczepu jest cabernet sauvignon, który zajmuje pozostałe 12% upraw. Średni wiek winorośli w tej winnicy wynosi 42 lata. Każde winogrono, które trafia do winnicy, przechodzi rygorystyczny proces selekcji. Po wstępnej selekcji na miejscu, następuje precyzyjna selekcja przy użyciu maszyny sortującej Airtech. Ostatni etap to delikatne, ręczne sortowanie, które zapewnia, że do kadzi trafiają tylko najlepsze winogrona. Wina dojrzewają średnio przez 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, niemieckiego i austriackiego, a rodzaj beczki używanej do leżakowania każdego poletka jest starannie dobierany, aby odpowiadał wymaganiom winogron.
Historia
Obiekt najprawdopodobniej pochodzi z czasów Antoine'a Arnauda, właściciela Petrusa i Domaine de Clinet w latach siedemdziesiątych XVIII wieku. Następnie trafił on w ręce Antoine'a Hippolyte Constanta i w 1882 roku został podzielony na trzy części: Clos L'Église-Clinet, Clos L'Église oraz Clinet. Na początku XX wieku trafił do rodziny Audy z Libourne. Większość krytyków lekceważyła Château Clinet do 1985 roku, kiedy ówczesny właściciel Jean-Michel Arcaute (który ożenił się z rodziną Audy) zatrudnił Michela Rollanda jako konsultanta. Arcaute sprzedał winiarnię w 1991 roku firmie ubezpieczeniowej GAN, a następnie Jean-Louisowi Laborde. Jedną z największych zmian Laborde od czasu przejęcia było wywindowanie marki Clinet do rangi AOC Bordeaux. W 2004 roku majątkiem Clinet zacząć zarządzać syn - Ronan Laborde. Był zaangażowany w istotne przekształcenia: przesadzenia winorośli, rozwój praktyk przyjaznych środowisku, przebudowę obiektów winiarskich i reorganizację dystrybucji. Ronan Laborde tak mówi o Château Clinet:
“Z tak dużym prestiżem wiąże się też duża odpowiedzialność: szanować stulecia pracy tych, którzy byli przed nami i kontynuować ją w możliwie najbardziej przemyślany sposób. Nasza filozofia koncentruje się na zachowaniu ducha Clinet: celebrowaniu relacji między człowiekiem a naturą oraz wdzięczności z otrzymania tak wspaniałego daru od Matki Ziemi”.
Klimat / Gleba
W Clinet uważa się, że aby osiągnąć harmonię w winie, potrzebna jest harmonia w uprawie winorośli. Z tej przyczyny podchodzą holistycznie do dbałości o ekosystem – od ptaków i drzew, aż po maleńkie owady w głębinach gleb. Tutejsze gleby stanowią mieszankę piasku, gliny i żwiru. Były świadkiem wieków słońca i opadów, dzięki czemu zawierają składniki odżywcze i minerały, które dają niemal magiczny zestaw niespodzianek.
1979
butelek rocznie
Francja
merlot
uprawy latorości winnej